Annonse

Solskinn på Olufsen-vis

Det er helt fint for oss om det går bra med iTromsø og at avisen overlever, selv om det gjenstår å se.

To konkurrerende avistitler er en berikelse for ytringsfriheten og en god ting for både lesere og annonsører.

 Det var en virkelig vakker solskinnshistorie som ble servert av tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen i gårsdagens VG. Riktignok var det litt uklart hva den egentlig handlet om, men skrytet av vår kjære mediekonkurrent iTromsø, var ytterst rørende. Olufsen kan fortelle at til tross for årevis med motgang og mislykkede forsøk på å slå Nordlys til pinneved, har «gjengen i den nedlagte lastebilhallen» nå gjort et nytt, tappert forsøk. Og det går så det griner! Det skinner solskinn fra alle kanter og til og med midt på natta på den krigerske, lille gjengen. De har nemlig oppdaget internett. 

 Det er vi glad for. Og vi ønsker dem lykke til. Det er nemlig vår enkle oppfatning at det vil være et stort nederlag dersom det ikke er plass til to aviser i Tromsø. To konkurrerende avistitler er en berikelse for ytringsfriheten og en god ting for både lesere og annonsører. En monopolavis i Tromsø vil være et stort tilbakeslag, og ikke en situasjon vi ønsker oss. Vi har på ingen måte noe ønske om at konkurrenten skal gå under.

Svært mange norske aviser vil imidlertid lide denne skjebnen. Det er blodrøde tall på regnearkene, og massakrer av skrivende journalister finner sted i mange redaksjoner. Det er dette som skjer når den forretningsmodellen som har holdt liv i papiravisene i over hundre år, forvitrer i høyt tempo, og konserner og redaktører ikke har vært fremoverlent i møtet med en ny, digital virkelighet.

Nå tegner jo Olufsen riktignok et aldeles lyserødt bilde av hvor bra iTromsø gjør det, og hvor nær de er ved å utkonkurrere Nordlys. At tallene han opererer med, dels er regnestykker med særdeles subjektiv vri, er nå en ting. Et annet forhold han unnlater å nevne er at vår konkurrent – i motsetning til Nordlys – i alle år har mottatt pressestøtte i mangemillionersklassen, og likevel slitt med å unngå røde tall.
 

Det er helt fint for oss om det går bra med iTromsø og at avisen overlever, selv om det gjenstår å se. Vi liker konkurranse på det journalistiske produktet. Det gjør oss alle bedre. Så får heller iTromsø konkurrere alene om å komme med nedsettende karakteristikker, noe Olufsen tror er nordnorsk kultur og derfor lykkelig refererer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse