Annonse
ÅPENT: Tiden er antakelig kommet for at det er riktig av Stortinget å gi mulighet til søndagsåpne butikker. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX

Søndagsåpne butikker

Vi skriver 2015. Det åpne samfunnet, også i bokstavelig forstand, har vært ønsket velkommen fra det store flertallet av norske borgere.

Man mistenker lett at Hareide først og fremst snakker for sin syke mor – de tomme kirkebenkene på søndagene. I så fall fører han en allerede tapt kamp.

Regjeringen Solberg har nå fremmet for Stortinget et forslag som skal legge til rette for søndagsåpne butikker. Regelverket på dette området har ligget fast alt for lenge og det er på høy tid at det kommer en reform.

I denne saken tar regjeringen tak i et samfunnsområde som har betydning for folk flest og som skiller seg fra Segway-politikken til Frp. Her kan regjeringen gjøre en forskjell som er av betydning, og som ikke handler utelukkende om symbolpolitikk. 

I likhet med de fleste saksområder er det relevante argumenter både for og mot å liberalisere regelverket for søndagshandel. Handelsnæringen selv har pekt på at det høyst sannsynlig vil medføre noe høyere priser på viktige dagligvarer. Deler av fagbevegelsen frykter at det vil føre til større press for å akseptere mer ugunstige arbeidstider for de som jobber i varehandelen.

Et siste moment mot denne liberaliseringen er at mange små butikker som ikke har økonomi og kapasitet til å holde søndagsåpent vil tape ytterligere i konkurransen. 

I det politiske landskapet er det først og fremst Kristelig Folkepartis leder som motsetter seg søndagsåpne butikker. Argumentene som brukes fra Knut Arild Hareide er merkelig konservative og ikke helt til å forstå.

Man mistenker lett  at  Hareide først og fremst snakker for sin syke mor – de tomme kirkebenkene på søndagene. I så fall  fører han en allerede tapt kamp. Folk flest har ikke forlatt kirkene for å handle på søndagene.

Det er nok en realitet KrF bør ta innover seg. De trofaste få som fortsatt kommer til vanlige søndagsmesser vil nok ikke bytte det med shopping uansett.

Vi skriver 2015. Det åpne samfunnet, også i bokstavelig forstand, har vært ønsket velkommen fra det store flertallet av norske borgere. Det er få, om noen, som ønsker å vende tilbake til tiden da dagligvarebutikken stengte halv fem på hverdager.

Dagens mennesker ønsker fleksibilitet og valgfrihet når det gjelder dagliglivets vanlige gjøremål. Det er imidlertid en god idé å ikke påtvinge hele landet å holde søndagsåpent.

Stortinget bør åpne for muligheten til mer søndagsåpent, men la avgjørelsen om det konkrete regelverket bli tatt lokalt i hver kommune. Vi tror en slik reform vil bli tatt godt imot av folk flest.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse