Annonse

Sør-Varanger i krise

Konkursen i Sydvaranger Gruve ryster Kirkenes og Finnmark. - Et nasjonalt ansvar å hjelpe Sør-Varanger gjennom krisen, skriver Nordlys på lederplass.

Nyheten om konkursen i Sydvaranger Gruve AS sender sjokkbølger inn over Kirkenes-samfunnet og Finnmark. Mange underleverandører i det lokale næringslivet i Finnmark blir berørt. Direkte og indirekte rammes 1500 mennesker.

Men aller verst er dette selvsagt for de 400 ansatte som har fått oppsigelsen i hånda. Den knusende beskjeden kommer rett før jul, og rammer enkeltpersoner og barnefamilier på verst tenkelig tidspunkt.

De fleste av disse er regionalt og lokalt ansatte.  Nå forsøker Sør-Varanger kommune, i samarbeid med LO og Sparebanken Nord-Norge, å bidra til at å hjelpe de ansatte. Det er håp om at kommunen kan forskuttere julelønna for de som står uten jobb.

Lokalsamfunnet i Sør-Varanger har allerede tatt en meget stor belastning med gjennomstrømningen av asylsøkere via den norsk-russiske grensen. I nærmere to måneder har kommunen håndtert mellom 500 og 1000 migranter hver uke.

Sør-Varanger har som grensekommune mot Russland fått et formidabelt ansvar, på vegne av hele landet. Gruvekonkursen kommer på toppen av alt dette.  Derfor er det et nasjonalt ansvar å hjelpe Sør-Varanger gjennom krisen. Norge må stille opp for Sør-Varanger.

De første signalene fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er positive. Og det er forhåpentligvis et varsel om at regjeringen ser alvoret.

Fredag samles ordfører Rune Rafaelsen, NHO Finnmark, LO og Finnmark fylkeskommune for å koordinere dialogen med Regjeringen om en omstillingspakke for Sør-Varanger. Alt må gjøres for å forsøke å omskolere de ansatte og gjøre dem i stand til å utføre annet arbeid.

Samtidig må fokuset være å stimulere til ny næringsvirksomhet.  Mange i  Kirkenes håper nye eiere kan komme inn og redde gruvedriften. Men lite tyder på at det vil skje. Råvareprisen svinger kraftig i et internasjonalt marked, og malm har vist seg å være ekstra utsatt.

Kraftig fall i prisene har blant annet ført til at gruvegiganten Northland har sagt opp tusenvis av ansatte i Nord-Sverige og Nord-Finland. Sør-Varanger har stolte tradisjoner som gruvesamfunn. Men må nå stake ut en ny kurs. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse