Annonse
RETT I KARANTENE: Vi beskytter oss som best vi kan. Vi nekter ingen å komme til Nord-Norge. Men vi setter betingelser for visitten. Foto: Yngve Olsen

Søringer i karantene, neppe noe stort problem

Fjorten dagers søring-karantene er neppe noe stort samfunnsproblem, sett i forhold til hva vi virkelig kan komme til å slite med.

Hva gjør små kommuner hvis kommunelegen og hennes medarbeidere, samt hjemmesykepleierne, blir sengeliggende av korona?

Skal nordnorske ordførere lytte mer til sentrale myndigheter enn til egen kommunehelsetjeneste?

Nå krangler ekspertene. Justisdepartementet og smittevernsekspertene hos sentrale helsemyndigheter mener nordnorske kommuner må oppheve søring-karantenene de har innført. Men ordførerne i nord står på sitt. Og de har gode kort på hånden.

Kommunehelsetjenesten er sårbar. I små kommuner er den ekstra utsatt. Hva gjør de hvis kommunelegen og hennes medarbeidere, samt hjemmesykepleierne, blir sengeliggende av korona?

Skrekkscenariet er ikke bare at massevis av mennesker blir syke, men også at samfunnskritiske funksjoner settes ut av spill. Det nytter lite med interkommunalt samarbeid, dersom alle er rammet.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø og hans kolleger i nord har nok folket med seg i sin sivile ulydighet overfor sentrale helsemyndigheter og justisministeren. I et innlegg på Nordnorsk debatt skriver Wilhelmsen blant annet: «Vi må være på den sikre siden, og vi må ta vare på flokken vår».

Ordføreren i Båtsfjord, Ronald Wærnes (Sp), tar hardere i: «På grunn av at sentrale myndigheter har brukt mye av sin dyrebare tid på voksne drittunger og ikke oss, har vi ufortrødent jobbet døgnet rundt i flere dager. Nå har vi heldigvis fått på plass en rekke smittereduserende tiltak».

Barduordfører Toralf Heimdal (Sp) er ikke nådig han heller.

De har alle lyttet til sin egen, lokale helse-ekspertise. For det er kommunehelsetjenesten som står i første linje i kampen mot korona. Det er her slaget står, før covid 19 rammer så alvorlig at også sykehusene blir presset.

Karantene for folk som kommer utenfra har også en viktig, psykologisk effekt. Det gir innbyggerne følelse av beredskap og ekstra trygghet. Helse er også psykisk helse. Det skal vi ikke kimse av.

Vi har alle våre erfaringer med smittsom sykdom. Disse erfaringene er det vanskelig, ja ganske umulig å argumentere mot. For livet har lært oss at når det først er «nåkka som går», så rammer det mange av oss. Fra barnsben av, i barnehagen og på skolen, så har vi våre opplevelser av farsotter med spy-sjuke, forkjølelse og barnesykdommer. Ble én smittet, vandret stort sett hele klassen samme veien. Vi erfarte også at noen sykdommer var farligere enn andre, og noen mer smittsomme.

Og nå står vi overfor koronaviruset. Det er både veldig smittsomt og farlig for noen. Behovet for å beskytte og forberede oss er stort.

I Norge er Oslo episenter for pandemien. I tillegg er det noen små kommuner sørpå som er veldig hardt rammet. I Nord-Norge er situasjonen helt annerledes. Ordførerne mener de gjør sin plikt. Det er kommunens ansvar å beskytte sine innbyggere, deres sikkerhet og helse.

Men så kan det innvendes at søring-karantenen kanskje bare fungerer som en utsettelse av smitte og sykdomsutbrudd. At vi uansett kan våkne opp en morgen med at helvete er løs.

Det har dukket opp uhorvelig mange «smittevernseksperter» her i landet i løpet av den siste uka. For problemet er at vi er i ukjent farvann. Ingen vet sikkert. Da er det duket for skrekkfilm-scener og dommedagsprofetier. Heller ikke de profesjonelle kan si med hundre prosent sikkerhet hvordan utviklingen vil bli.

For dette viruset er skummelt, og det fins ingen vaksine.

Det gjør at vi beskytter oss som best vi kan. Vi nekter ingen å komme til Nord-Norge. Men vi setter betingelser for visitten. Og fjorten dagers karantene er neppe noe stort problem, sett i forhold til det vi virkelig kan komme til å slite med.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse