Annonse
SORRY: Her kommer jeg seilende oppover Heia, og overskrifter som "slik har Ylva herjet i Nord-Norge" eller "Ylva rammer Troms tidlig i morgen" har vært hverdagskost de siste dagene. Beklager det. Foto: Ivan Ortegon

Sorry, Nord-Norge. Hilsen Ylva

Det var ikke meningen å herje så voldsomt med dere.

Nå kan du bare vente på at din kompis, kjæreste, sjef eller bestemor plutselig blir til et ekstremvær.

Det var ikke meningen, altså. Av og til klarer jeg bare ikke styre meg, og noen ganger går det litt over alle støvleskaft. Derfor vil jeg beklage på det aller sterkeste til dere som nå sitter igjen med reparasjonsarbeid og forsikringskaos fordi jeg - helt ærlig - tok litt av.

Du leste nok om mine herjinger i avisa. Jeg liker å se på meg selv som en rimelig mild og snill person, men jeg skjønner jeg går litt hardt til verks når politiet anbefaler deg å fortøye båten din, samt sikre løse gjenstander. Jeg vil bare gjøre én ting tydelig; da jeg var åtte og ble spurt om hva jeg skulle bli når jeg ble stor, kunne det aldri falle meg inn å gå for «ekstremvær». Men sånn er vel livet.

Det var jo faktisk ikke noen som ble spådd like ille som meg siden Narve feide over landsdelen, i 2006. Jeg kjente ikke ham, men synes han virker som en ganske fæl fyr. Hørte han rev og slet til han nesten blåste ned kirka da mamma skulle gifte seg.

Men det er ikke bare Narve som har gjort sitt inntog i det kalde nord. Den gamle klassekompisen min, Yngve, er normalt en ganske balansert fyr… men i 2008 bestemte han seg for å slå seg skikkelig løs i Nordland, og skapte praktisk talt orkan og det reneste vanvidd fylket over!

Og han er ikke den eneste. En som heller ikke er fremmed for en fest, er musiker og eiendomskonge, Roar Dons. Jeg har hørt han gikk bananas i både Nordland og Trøndelag med helt enorme mengder nedbør for et par år siden.

Kort tid etterpå fulgte selveste politimester Ole Sæverud hans eksempel, og dundret inn i hele Nord-Norge med vindkast som slo ut strømmen for hele 50.000 innbyggere. Det må da være mot loven?

Da var det nok mange som heller skulle ønske han kunne kjørt samme løp som da tidligere nyhetsredaktør i Nordlys, Jostein Larsen Østring, meldte sin ankomst litt for bråkjefta i august 2005. Han fislet visstnok ut før han nådde fram, og endte opp med å droppe å ta turen innom.

Men man burde da skjønne at vi vil imponere, så mye som vi snakker om vær her oppe. Eller… gjør vi egentlig det? Dersom lite har endret seg siden 2009, snakker vi nordlendinger faktisk minst om været på landsbasis. Nordmenn er riktignok på verdenstoppen, men innad er kanskje ikke Nord-Norge det beste stedet å oppnå berømmelse for vind, snø og regn – vi er rett og slett litt for vant til det.

Visste du forresten hvorfor vi gir navn til de verste værskurkene? Jo, en gruppe meteorologer lager lista over korte, vanlige navn for å gjøre kommunikasjonen lettere mellom myndigheter og meteorolog. Hvilket navn neste ekstremvær får, er imidlertid topphemmelig.

Men vi må være forberedt på at mange av oss vil bli omtalt i årene framover. Så nå kan du bare vente på at din kompis, kjæreste, sjef eller bestemor plutselig blir til et ekstremvær. De kan bare glede seg til vitsene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse