HELSESØSTRE: Tromsø kommune var lydig da regjeringen sendte ut statlige penger til kommunene. De kjøpte faktisk helsesøsterstillinger for pengene. Men mon tro hvor mange meter asfalt denne blide gjengen er verdt? Foto: Sissel Wessel-Hansen

Søstre i grøftekanten

Helsesøstrene skulle spres utover landet.Det kom mye nytt veidekke istedet.

Fortsatt er det mange gråtende ungdommer som kommer til en stengt dør når de trenger noen å snakke med.

Kommunene hadde mast lenge på flere helsesøstre. Det var landsdekkende jubel da meldingen om at forløsningen var like om hjørnet. Etterlengtede søstre skulle det endelig bli! Statlige midler ble sendt ut til kommunene, med klar beskjed: Skaff helsesøstre for pengene.

Dessverre er noen kommuner ulydige. Så lenge pengesedlene ikke er merket med hva de skal brukes til, brukes de til så mangt. Særlig når pengesekken var så slunken fra før. Forebygging vises sjelden i sirlige excell-ark. 
Det er lettere å bli målt på antall meter asfalt enn resultat av forebygging og folkehelsearbeid. Det er vanskelig å se raske resultater på bedring av kosthold, bedre oppfølging av småbarnsforeldre og tenåringer som har fått pratet ut. 

Derfor spredte lukten av nylagt asfalt seg over landet, mens helsesøsterløftet ble kjørt i grøfta i mange kommuner. Jo visst, er det kommet flere helsesøstre. Skulle vel egentlig bare mangle. Noe må man jo få for 180 millioner kroner. I fjor ble det 157 nye årsverk, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Men lederen for Landsgruppen av helsesøstre, Sofie Walnum-Grevbo, er langt fra fornøyd. Bevilgningen skulle gi 280 ferske årsverk. Det betyr at en ganske stor del av pengene ikke kommer fram. Det betyr også at mange barn og unge fortsatt bare får noen få minutter årlig med helsesøsterkontakt.

Fortsatt er det skoler som bare har besøk av helsesøster hver tredje uke. Fortsatt er det mange gråtende ungdommer som kommer til en stengt dør når de trenger noen å snakke med.

LES OGSÅ: I Norge har vi ikke råd til en psykisk helse

Da fagbladet Sykepleien spurte landets helsesøstre om hvordan arbeidshverdagen deres er, fikk de inn over 1000 svar. Signalet tilbake er klart: De rekker ikke følge opp barn som trenger det. Bare tre av ti opplever at de har tid til å utføre alle lovpålagte oppgaver. 7 av 10 svarte at de har unnlatt å stille spørsmål – for de vet de ikke makter å følge opp svaret. De må utsette rapporter til barnevern, rekker ikke følge opp barn med overvektsproblematikk, og rekker ikke over alle hjemmebesøk de skal utføre. Flere sier de må avvise ungdommer som trenger hjelp. En klok og erfaren helsesøster jeg nylig snakket med, fortalte at den største utfordringen er mangelen på tid til forebygging, opplysnings- og rådgivningsvirksomhet. Tida blir ofte spist opp av tunge enkeltsaker som egentlig burde vært overført til spesialisthelsetjenesten. 

LES OGSÅ: Tove er eneste helsesøster på 350 elever. Nå får hun hjelp

Det er ingen tvil om at skoleelevene kommer til helsesøster. Når de vet at hun er der. Tviler du på det, er det bare å ta en tur innom venterommet på Tvibit, Helsestasjonen for ungdom i Tromsø. Helsestasjonen er åpen fire dager i uka.  Her kan du snakke med helsesøster, lege eller psykologstudent, som alle har taushetsplikt.
Ungdom kommer med både små og store problemer. Mange kommer for å snakke om prevensjon, kjønnssykdommer og seksualitet, vanskelig forhold til kropp og mat, rus, personlige problemer. Ofte problemer man synes det er litt kleint eller vanskelig å snakke med mamma og pappa om. 

Ungdataundersøkelsen som ble gjennomført ved alle ungdomsskoler i Tromsø i fjor viste at mange unge sliter med stress og psykiske vansker. Over 500 av elevene fortalte at de var lite fornøyde med måten de lever livet sitt på. Urovekkende mange svarte at de har vurdert å ta sitt eget liv. Byrådet i Tromsø tok resultatene som kom fram i undersøkelsen på alvor. I høst har politikerne satt av midler til sju nye årsverk i skolehelsetjenesten i Tromsø kommune. Hurra for det. Likevel er det mange skoler i Tromsø som bare har helsesøster tilgjengelig et par ganger i uka. I mange andre kommuner kan det gå uker mellom hver gang hun er tilgjengelig på skolen.  

Trøsten får være at hun kjørte på nylagt, fin asfalt på veien til kontoret. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse