Annonse
Av en eller annen grunn tenker jeg på Sinnataggen i Vigelandsanlegget hver gang jeg ser Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på TV. For han er stadig vekk imot ett eller annet. Og han argumenterer som om det er kun han som sitter med den riktige løsningen på dagens og fremtidens utfordringer. Og løsningen er ofte: Alt skal være som det er, skriver Per Magne Hind Pedersen. Foto: Senterpartiet

Løft blikket, Vedum - så ser du kanskje sola

Vedums frykt for fremtiden minner meg om hvilke forferdeligheter som kom til å skje med Norge og det norske folk da telegrafstasjonene ble lagt ned.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum prøver å kopiere Donald Trump ved å være imot det meste i dette landet. Hvordan det går til slutt får vi en indikasjon på ved kommende kommunevalg.

Vedum har fått herje fritt uten at media har gått han særlig dypt innpå klingen. Derfor har Vedum kunne unnlate å snakke om økonomien i sin politikk. Og derfor har Vedum fått fritt spillerom til å klage på regjeringens manglende oppfølging av stortingsvedtak som han er enig i, samtidig som han står i spissen for å snakke ned stortingsvedtak som han ikke er enig i. Så kan vi jo undres på hvilke demokratiske spilleregler han forholder seg til.

Vi andre får akseptere at det er stortingsflertallet som bestemmer, og at kampen og debatten kan være nokså intens inntil avgjørelsen er tatt. Når det er gjort, skal i prinsippet alle være lojale mot vedtaket. Alle unntatt Senterparti-lederen.

Av en eller annen grunn tenker jeg på Sinnataggen i Vigelandsanlegget hver gang jeg ser han på TV. For han er imot et eller annet hele tiden. Og han argumenterer som om det kun er han som sitter med den riktige løsningen på dagens og fremtidens utfordringer. Og løsningen er ofte: Alt skal være som det er. Det er som om han vil gjøre norsk politikk like statisk som skulpturene i Vigelandsanlegget. Og det er vel en særdeles passiv måte å møte framtiden på.

Vedums frykt for fremtiden minner meg om hvilke forferdeligheter som kom til å skje med Norge og det norske folk da telegrafstasjonene ble lagt ned. Vi hadde samme frykten for framtiden da fyrene ble automatisert og losplikten ble endret. Vedum er for ung til å ha opplevd den debatten, og mangler selvsagt lærdommen av den ubegrunnede frykten. I så måte lever Vedum opp til sannheten om at det eneste vi lærer av historien er av vi lærer ikke av den. Alt gjentar seg og det dukker stadig opp mye «Vedumer»

Vi ser de samme protestene når bankene blir nedlagt og posten reduserer sine ruter. Folkene som protesterer, er de samme folkene som lar være å bruke de tjenestene fordi verden går framover. Vi sender ikke brev slik vi gjorde før i tiden, og vi trenger ikke å gå i banken for å få lån. Vi står heller ikke i kø for å levere lottokupongen lenger, eller bestille billett til hvilken som helst destinasjon i verden.

Jeg hører noen argumentere med at de gamle ikke greier å følge med i denne utviklingen. Det er en grov undervurdering av de gamles evner til å lære noe nytt.

Men Vedum ser mulige velgere i å være frontfigur for tapte saker. Tapte saker fordi horisonten rundt han beveger seg hele tiden. Det eneste som er statisk er det som befinner seg i hodet på Vedum, og selvsagt Vigelandsanlegget med Sinnataggen.

De siste dagene har både Statsministeren og en mengde andre politikere og samfunnsdebattanter våknet og argumentert mot Vedum`s politiske gangsyn. Og bra er det. Da blir det debatt om viktige saker i samfunnet. Så får vi jo håpe at Vedum ikke er blitt stiv i nakken av å se ned på «elendigheten» hele tiden.

Så mitt råd til Senterpartilederen er: Løft blikket, så ser du kanskje sola.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse