Annonse
Fra venstre: Silje Eilertsen – styremedlem HOT, leder i Harstad Travparks Ungdomsgruppe og Harstad Travparks Damegruppe, Mia Bremer – instruktør Harstad Travparks Travskole og nestleder Harstad Rytterklub, June Reyes – daglig leder/sportssjef Totonor AS, Hugo Gunnar Olsen - ordførerkandidat Ibestad Senterparti, Espen Ludviksen - ordførerkandidat Harstad Senterparti, hesten Arctica med Beate Hansen på ryggen, Karin Eriksen - ordførerkandidat Kvæfjord Senterparti, Tina Lagesen – styremedlem Nord-Norge Travforbund, B-trener.

SP vil kjempe for fremtiden for hestesporten og Harstad Travpark

Innføring av absolutte tapsgrenser i hestespill vil gi omsetningssvikt for Norsk Rikstoto og en negativ kanalisering til uregulerte, utenlandske spillaktører som markedsfører seg ulovlig i Norge. Dermed frasier myndighetene seg muligheten til å beskytte spillere mot uønsket adferd samtidig som hestemiljøet i Norge vil miste betydelig økonomisk støtte. 

Norsk Tipping innførte høsten 2016 en regel som innebærer at deres spillere ikke vil kunne tape mer enn 20 000 kroner per måned. Lotteritilsynet har satt frist til 1. januar 2020 for at hestesporten også skal innføre tapsgrenser. Vi mener fristen må forlenges frem til at Staten har fått innført tiltak, som stopper useriøse spillselskaper og tiltak som gir hestesporten levelige vilkår og gode fremtidsutsikter. 

I Harstad Travpark var det i 2018 tilknyttet 257 hester og i Bodø 146 hester. På Harstad Travpark er det oppstallet ca 30 hester på fast basis. Aktivitetene rundt hest involverer eiere, trener, oppasser, kusk/rytter, forleverandør, veterinær og eventuell alternativ behandler osv. Hestesporten i Norge står for ca. 16 500 arbeidsplasser, de fleste i distriktene

Kvæfjord, Ibestad og Harstad Senterparti tar nå tak i utfordringen og løfter opp hvordan en skal sikre Norsk Hestesport sin fremtid. Kvæfjord, Ibestad og Harstad SP krever at absolutte tapsgrenser ikke må innføres før det er etablert ordninger som gjør at klarer å stenge ut utenlandske useriøse spillselskaper. De 3 lokale SP ordførerkandidatene, Karin Eriksen (Kvæfjord), Hugo Gunnar Olsen (Ibestad), Espen Ludvigsen (Harstad), krever at: 

• Enerettsmodellen må vernes om.

• Useriøse utenlandske spillaktører må stenges ute fra Norsk spillmarkedet.

• Totalisatoravgiften må fjernes eller tilbakeføres til Hestesporten.

• Innføring av Maksgrensen for pengespill for hestesport må utsettes, frem til Staten har fått innført tiltak som stopper useriøse spillselskaper og at staten har innført tiltak som gir hestesporten levelige vilkår og gode fremtidsutsikter. 

Karin sier at Norsk hestesport fortjener bedre rammevilkår. Sporten har i dag for marginale rammer. Sporten må ikke få flere konkurransehemmede vilkår. Sporten er en viktig samfunnsaktør. Sporten er viktig for barn og ungdom, hest i terapi, dyrevelferd, avl, forskning og utdanning. Hestesporten forener distriktskommunene og byene. 

Espen poengterer at Totonor er i 2019 tildelt 26 løpsdager, hvorav 4 av disse på BodøTravbane. En vanlig løpsdag på Harstad Travpark er det 60 – 80 hester og ponnier til start. På løpsdager er det ca 20 funksjonærer som sørger for at avviklingen skjer i henhold til gjeldende reglement og Kvæfjord Røde Kors ivaretar eventuelle behov for sanitetstjenester. Det er en del tilreisende hester og det medfører overnatting på byens hoteller. Dette fører også med seg salg av mat, drivstoff og andre servicefunksjoner. Harstad Travpark er viktig for byen og omlandet sitt Næringsliv.

Hugo minner på om at Harstad Travpark er verdens nordligste helårsdrevne totalisatorbane og et helt naturlig sted for en travskole.Travskole er både rekrutterende og gir et sosialt fellesskap for både barn, unge og voksne. Vi ønsker at flere skal få mulighet til å bli kjent med den allsidige bruk av hesten, og at barn og unge sammen med ponnien og sammen med andre barn opplever glede og mestring i kontakt med dette herlige dyret.

Når det gjelder totalisatoravgiften foreslo Senterpartiet i sitt alternative statsbudsjett for 2019 å fjerne denne helt. Det ville gitt anslagsvis 113 millioner mer å rutte med i året for hestenæringen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse