Annonse
Jeg ser at Kolbeinsen mener at et felles OL kan være viktig for samfunnsutviklingen generelt på Nordkalotten.  Tanken om et Nordkalott-samarbeid er for så vidt edel, tanken om OL, kanskje også. Men til slutt står vi i beste fall igjen med en artig fest, men er den verd prisen? kommenterer Vigdis Bendiktsen. Bildet viser Bjørn Dæhlie i friskt driv under OL på Lillehammer i 1994. Foto: Scanpix

Spar oss for nye OL-runder

Personlig mener jeg at idémakerne kan tjene Nord-Norge bedre ved å konsentrere seg om andre idéer. Som for eksempel hjelpe Narvik til VM i alpint, og få bygget flere anlegg i landsdelen.

Alle som har deltatt på ulike seminarer har lært regelen om at ideer ikke skal skytes ned før de har vært tatt opp, vurdert, og eventuelt funnet for dårlige til å settes ut i livet.

Så når Kjell Kolbeinsen, som Nordlys skriver et kjent navn i nordnorsk næringsliv, lanserer idéen om et vinter-OL på Nordkalotten, burde jeg trolig holde kjeft.

Men beklager, Kjell Kolbeinsen, jeg klarer ikke å dy meg. Jeg trodde vi hadde klart å stoppe fablinga om OL for ei stund. Men den spretter opp som hestehoven om våren.

Sist ute var Telemark, som ønsket å bli vert for OL i 2026, da Innsbruck trakk seg. Om det var pengebidraget på 7,3 milliarder kroner som IOC frister med til dem som vil søke, vites ikke. Heldigvis skjønte åpenbart styret i Norges idrettsforbund at tiden ikke er moden for et OL i Norge i 2026, etter at både ønsket om OL i Trondheim, Tromsø og Oslo/Lillehammer i løpet av få år er forkastet.

Idrettspresident Tom Tvedt lukket riktignok ikke døra for OL i Telemark på et senere tidspunkt. Til NRK uttalte han at styret ikke har gått inn på hva som vil skje i forbindelse med 2030 og 2034. Stort annet kunne han vel ikke si, for det er ingen grunn til å tro at verken Oslo eller Lillehammer har gitt seg. Bergen har også ligget i løypa, og nå altså kanskje Nordkalotten.

Vi som er skeptiske til OL, blir sett på som bakstreverske, beskyldt for å være unyanserte skeptikere som ikke ser verdien av OL på norsk jord. At vi heller ikke vil se at den gubbestyrte internasjonale olympiske komite (IOC), ridd av korrupsjonsskandaler, har forandret seg.

Joda, noe har skjedd, noe måtte skje, for organisasjonen knaket i sammenføyningene, og stadig færre land har sett seg tjent med å ta den økonomiske byrden et OL er. Men IOC har langt igjen.

Visst er det flott å se våre idrettskvinner og – menn under vinter-OL, spesielt når vi drar hjem 39 medaljer fra Pyeongchang, mange av dem i edleste metall. Jeg er selv vintersportentusiast.

Men – det er bare så mange men knyttet til de olympiske leker slik de framstår i dag. Gigantomani satt i system, er ett av dem. Ingenting tyder heller på at IOC prøver å begrense stadig utvidelse av lekene. Økonomi over evne er et annet.  

Sør-Korea klarte riktignok å gjennomføre lekene for «bare» 13 milliarder dollar (cirka 104 milliarder norske kroner) ifølge CNN Money.

Det er jo imponerende i forhold til de anslåtte 50 milliardene dollar (rundt 400 milliarder kroner) som ble brukt i Sotsji, der det gikk helt av skaftet. Men det er fortsatt fem milliarder dollar over budsjett og fryktelig mange penger.

Ifølge CNBC (en gruppe TV-kanaler med hovedbase i USA, eid og drevet av NBC Universal), har samtlige OL etter 2000 sprengt de opprinnelige budsjettene.

Og etterbruken – hvordan står det til med den? I Rio, og flere andre steder, står rådyre anlegg igjen som spøkelsesruiner. I Norge, hvor vi ikke engang klarer å holde vann i bassengene, trenger vi å bruke penger på mye annet enn OL.

Gaute Slåen Heyerdahl la for vel tre år siden la fram sin doktorgradsavhandling «Vinter-OL i skisportens vugge – De VI Olympiske vinterleker i Oslo, 1952 og de XVII Olympiske vinterleker i Lillehammer, 1994».

Der lanserer han noe han kaller OL-syndromet, som betyr at OL-arrangementet bare bedømmes etter to kriterier, suksess eller fiasko.

Selv beskriver han det slik: «OL-syndromet innledes med naive visjoner og planer, avløst av reell planlegging og kostnader som løper løpsk, etter at de selvbestaltede forvaltere av den olympiske ånd har utpekt søkerbyen til den utvalgte byen. I ettertid hevdes det at kostnadene ikke spilte noen rolle, så lenge arrangementet var vellykket.» Hadde de reelle kostnadene vært kjent, ville søknaden trolig ikke gått gjennom, sier han til forskning.no

Når Kolbeinsen mener at et Nordkalott-samarbeid betyr at det ikke er nødvendig å bygge så mye infrastruktur, som senere må rives eller stå tomt, er det en smule optimistisk, for kravene til OL-arrangører er mange og dyre.

Jeg ser at Kolbeinsen mener at et felles OL kan være viktig for samfunnsutviklingen generelt på Nordkalotten.  Tanken om et Nordkalott-samarbeid er for så vidt edel, tanken om OL, kanskje også. Men til slutt står vi i beste fall igjen med en artig fest, er den verd prisen?

– Påstandene om OL som økonomisk motor, foredler av folkehelsen, samlende og fredsskapende mangler belegg, sier Heyerdahl, etter å ha forsket på OL.

Om Norge vil stå som vertskap i overskuelig framtid, gjenstår å se. Personlig mener jeg at idémakerne kan tjene Nord-Norge bedre ved å konsentrere seg om andre idéer. Som for eksempel hjelpe Narvik til VM i alpint, og få bygget flere anlegg i landsdelen.

Kanskje bør OL-entusiastene lytte til tidligere idrettspresident Børre Rognlien når han mener at det ikke er mulig å komme i mål med en prosess som starter med by- eller kommunekamp.

I sin bok «Jeg var i rommet – 50 år som tillitsvalgt», som kom ut sist høst, mener Rognlien at det er umulig å nå fram med et nytt OL i Norge, uten at Høyre og Arbeiderpartiet blir enige om hvor det skal være – hvis de da tør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse