Annonse
Våre urgründere: fiskerne og bøndene som jobba knallhardt med nye oppfinnelser, fangst- og innsankingsmetoder er min ledestjerne i mitt daglige gründervirke, skriver Kari Helene Skog. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Spenn sikkerhetsbeltet, nordlige folk. Vi peiser på!

Noe av det viktigste vi har, vi nordlige folk, er nettopp den enorme ressursen som ligger i ulikhetene her.

Vi må slutte å definere oss utfra en norm – enten det er «søringen» som er normen, eller noe annet.

Først, æres den som æres bør: Takk til Skjalg Fjellheim for at du starta denne debatten.

Jeg raste nettopp fra i meg i et innlegg om Troms journalistlags premiss for diskusjon, der de vinkler hvem er folk fra nord med utgangspunkt i «søringan». Jeg har truffet en nerve, for flere spør meg om jeg mener en diskusjon og et ordskifte om de nasjonale medienes bilder, vinklinger og fortellinger fra Nord-Norge ikke er viktig? Ja, det syns jeg er viktig. Men når vi gjør det, skal vi ha noen felles premisser for debatten.

Det ene er stoltheta og respekten for vår historie. Våre urgründere: fiskerne og bøndene som jobba knallhardt med nye oppfinnelser, fangst- og innsankingsmetoder er min ledestjerne i mitt daglige gründervirke. Altså er dette ei historie og en arv som ligger nedfelt i meg, som en ressurs, som et viktig drag i hver ei nervecelle.

Det andre premisset er folket. Dialekta, klærne, humoren, fellesskapet, sårbarheta i oss. Alle disse ville vidunderlige forskjellene fra kultursnobben Kari Helene i Tromsø og skoletrøtte Therese boende på Arnøyhamn. Forskjellen på erfaringsrike Johan på sjukeheimen i Saltstraumen til venninnas nyfødte unge i Gamvik. Denne variasjonen i mennesker er vår ressurs. Den er vår nerve og vår viktigste energikilde.

Og nettopp derfor er historier som Brøyt i vei vidunderlig. Fordi den viser galskapen, villskapen, forskjellene og folket som bor i nord. Derfor er sjarkfiskerne og deres hverdag svært aktuell, fordi deres historie synger i oss alle. Derfor tåler vi det som kommer av historier om oss. Råe ville sårbare flotte. Også slik er vi.

Kunstnerne som møtes i Harstad nå er vesentlig for denne diskusjonen. Her er visstnok jeg og Nordlys-redaksjonen fullstendig uenig. Kunsten speiler virkeligheta – den nordnorske virkeligheta. Festspilldirektøren har flagga en tydelig spørrende profil om hva nordnorsk identitet er. Den synliggjøres i over ei uke i Harstad as we speak. Aldri før har så mange urpremierer og nordnorske kunstnere vært programmert samla i nord. Noe Nordlys åpenbart ikke finner interessant, de har ikke en eneste en av sine journalister der.

Måten Troms journalistlag vinklet debatten tirsdag kveld - og debatten som har pågått til nå - minner meg om debatten som foregikk blant homoene på 2000-tallet, da jeg var leder i Skeiv Ungdom nasjonalt. «Må vi ha alle disse SM-erne og skrullene i Pride-paraden? De ødelegger for alle oss «normale homoene». Folk kan jo tro vi alle er «slik».» Denne diskusjonen dukker opp fra tid til annen, redselen for å bryte for mye med det folk tror er rett, skammen over å være annerledes og flauheten over dette som ikke er meg, velter opp på overflata, men sjeldnere og sjeldnere. Heldigvis.

Vet dere, vi må slutte å definere oss utfra en norm – enten det er «søringen» som er normen, eller noe annet. Noe av det viktigste vi har, vi nordlige folk, er nettopp den enorme ressursen som ligger i ulikhetene her.

Den skal vi applaudere hver gang den vises på NRK. Den skal vi hylle når vi leser om i avisene. Den skal vi forske på og undersøke og leke med og le av og med så lenge vi har pust og puls.

Så fortsetter vi å fortelle våre historier. For det skjer noe nå her nord. Noe ytterst interessant. Det er en løsrivelse jeg har sett før skje i «grupper» der mennesker har definert seg ut i fra en norm og «normalitet». Krafta i en slik løsrivelse er svær. Det er bare å spenne sikkerhetsbeltene, folkens. Nå kommer det til å gå unna!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse