Annonse

Er det "spennende og innovativt" å rasere våre viktigste kulturminner?

I sin leder lørdag den 16 februar hevder Nordlys at det var klokt av byutviklingskomiteen å gi tommelen opp for bygging av 400 boliger på Verftstomta. Tillat meg å være uenig.

Det er for meg vanskelig å forstå hvordan kulturnasjonen Norge, og kulturbyen Tromsø, kunne tillate dette prosjektet, midt inne i Tromsø gamleby sitt kjerneområde. Verftet har en 150 år lang industrihistorie og vise til, og hvordan denne historia bare kunne jevnes med jorda (i all hovedsak), er for meg akkurat like uforståelig.

At riksantikvaren, på toppen av det hele, presterte å velsigne dagens utbygging, gjør ikke akkurat saka bedre. At Nordlys og riksantikvaren kan påstå at hensynet til Skansen er ivaretatt på en god måte gjennom denne utbygginga, står for øvrig godt i stil med hvordan Norge og Tromsø har ivaretatt dette fantastiske kulturminne historisk sett.

Skansens 800 år lange historie er dessverre, slik jeg ser det, historia om mislighold, kunnskapsmangel, ukultur og ignoranse. 

Neida, jeg er langt i fra imot at det skal bygges nye boliger i sentrum, men bare ikke hvor som helst i sentrum. Når verftstomta først skulle utbygges/transformeres, så burde den etter min mening kommet hele Tromsøs befolkning til gode, og det på en helt annen måte enn det dagens utbygging representer.

Verftstomta «tilhører» Tromsø gamleby, og i et slikt område bygger man (les: samfunnet) bare ikke «hva som helst». Hva som kunne kommet i stedet for, har jeg ytret meg om flere ganger tidligere, og skal ikke gjenta det her og nå. Det toget har dessverre gått, og jeg må selvsagt forholde meg til «realitetene», slik de fremstår pr. dato.

Nordlys mener at denne utbygginga er «et av de mest spennende utviklingsprosjekt i bykjernen på lang tid». I tillegg er det både «urbant og innovativt», må vite. Hva som er så spennende og innovativt ved å rasere våre viktigste felles kulturminner, vår bys sjel og historie, har jeg imidlertid vondt for å se.

Men kanskje man i urbanitetens og innovasjonenes navn skulle foreslå at all gammel bebyggelse i Storgata bare burde jevnes med jorda? I tillegg båndlegger jo både domkirka og bygget til Tromsø Kunstforening store sentrumsarealer, som også kunne benyttes til tusenvis av nye bo-enheter. Men da må vi først få revet disse byggene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse