Annonse
NOBELS FREDSPRIS: Vil Nobelkomiteen velge å hedre russiske opposisjonelle i år? Og dermed negativt påvirke Norges forhold til enda en autoritær stormakt.

Spenning om fredsprisen

Spenningen er stor rundt fredagens offentliggjøring. Vil Nobelkomiteen enda en gang se bort fra ønskene til det politiske etablissementet?

Det er ingen tvil om at en tildeling av fredsprisen til den russiske opposisjonen, vil bli svært dårlig mottatt i Kreml.

Det knytter seg stor spenning til hvem som blir tildelt Nobel fredspris i år. Fredag i denne uken offentliggjør Nobelkomiteen sitt valg.

Det skjer like i etterkant av en ikke ubetydelig mengde støy rundt komiteen, dens formann og medlemmer. Som kjent tok den noe uortodokse, tidligere komitésekretær Geir Lundstad bladet fra munnen da han utga sine «memoarer» fra årene med Nobelkomiteen.

Det ble ikke vel mottatt av en komité som bl.a. har som oppgave å løfte frem modige dissentere og upopulære, alternative og kritiske stemmer i samfunnsdebatten.

Lundestads frimodighet ble som kjent belønnet med at han ble fratatt sin kontorplass og sparket ut av Nobelinstituttet lokaliteter.

Formodentlig er det lettere for  komiteen å sette pris på kritiske stemmer i andre land enn Norge. Noen av spekulasjonene rundt årets fredspristildeling har da også handlet om muligheten for at russiske opposisjonelle kan være mulige verdige mottakere.

Skulle det skje vil vi få en pristildeling som sannsynligvis vil bli omstridt og sikkert heftig debattert.

Særlig de tre siste årene har forholdene for opposisjonelle, regimekritikere og menneskerettighetsforkjempere i Russland blitt kraftig forverret. President Putin har mer og mer strammet til sitt autoritære styre over medier, frivillige og ikke-statlige organisasjoner.

Loven om at organisasjoner som Bellona må erklære seg som «utenlandske agenter», er bare ett eksempel. Likevel er det mange modige mennesker som kjemper for ytringsfrihet og demokrati og trosser myndighetenes stadige forfølgelse.

Menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina (73) er en av dem. Journalister og redaktører i den regimekritiske avisen Novaja Gazeta er andre.

Forholdet mellom Norge og Russland er spent. Det er ingen tvil om at en tildeling av fredsprisen til den russiske opposisjonen, vil bli svært dårlig mottatt i Kreml.

Og med reaksjonene fra Kina i friskt minne, vil mange  i maktposisjoner i Norge mene at en  russisk opposisjonell som prisvinner vil bety et enda  kjøligere klima mellom Norge og Kreml.

Spenningen er derfor stor rundt fredagens offentliggjøring. Vil komiteen enda en gang se bort fra ønskene til det politiske etablissementet?

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse