STRID MELLOM PARTIFELLER: Wenche Pedersen og Vadsø Ap (t.v.) vil jobbe knallhardt for å få fylkestinget til å si nei til avtalen som ble signert mellom Troms og Finnmark torsdag av blant annet fylkesordfører Ragnhild Vassvik (t.h.). Begge representerer Arbeiderpartiet. Foto: Ole Gunnar Onsøien/Finnmarken

Spill med høy risiko

En fraksjon i Finnmark Ap ser ut til å være villige til å ødelegge sin egen fylkesordfører.

Finnmarkingene som slåss for at fylkestinget skal si nei til avtalen med Troms, spiller med høy innsats. Når følelsene tar overhånd, er det et åpent spørsmål om alle er bevisst på hva de egentlig kjemper for.

Et nei til avtalen mellom Troms og Finnmark er også et ja til at Monica Mæland bestemmer.

Men det det er akkurat dette Helga Pedersen og hennes støttespillere ser ut til å ønske seg. 

Det kan ikke utelukkes at Pedersen vil forsøke å organisere en omkamp senere, med en mulig ny regjering i 2021. Da må argumentasjonen være bygd på at Finnmark aldri sa ja, men ble påtvunget noe utenfra.

Dersom det øverste politiske organet i Finnmark sier ja til avtalen, vil en slik strategi bli vanskelig, for ikke å si umulig.

Men å skyve fra seg alt ansvar for å følge opp et stortingsvedtak, har en meget høy risiko for hele befolkningen i Finnmark.

Vadsø-miljøet mobiliserer nå for at fylkestinget skal si nei til avtalen som er forhandlet frem. Men et slikt utfall vil jo ikke åpne for nye forhandlinger.

Tvert imot kommer kommunalminister Mæland til å sette ned en fellesnemd etter inndelingsloven.

Der vil Troms få et klart flertall, og alle avgjørelser om fordeling av oppgaver, styringsform og lokalisering vil kunne gå i favør av Troms.

Etter den lite sjarmerende ordbruken Wenche Pedersen og andre i Vadsø-miljøet har brukt mot Troms, er det kanskje liten grunn til å vente noen vennlige tjenester i retur.

I Finnmark advarer derfor mange erfarne politikere mot at et nei til avtalen kan føre til at all innflytelse går tapt.

Dessuten vil fylkesordfører Ragnhild Vassvik bli satt i en helt umulig posisjon. Dersom hennes eget fylkesparti sier nei til en avtale hun har gått god for og anbefaler, står hun tilbake uten autoritet.

Om hun kan fortsette i sitt verv, er usikkert. Men en fraksjon i Finnmark Ap ser ut til å være villige til å ødelegge sin egen fylkesordfører. 

Det forsterker inntrykket av et Finnmark Arbeiderparti som rives i stykker av bitre motsetninger. Sterke ordførere som Alf E Jakobsen, Monica Nielsen, Rune Rafaelsen og Aina Borch har foretatt en realpolitisk orientering. De støtter avtalen med Troms, ikke fordi de er tilhengere av sammenslåing, men fordi de vil roe gemyttene, og gå videre. Det samme sier AUF i Finnmark.

På Dagsnytt 18 torsdag sa derimot lederen i Vadsø Arbeiderparti, Wenche Pedersen, at hun nå er «mektig lei av alle de som snakker om mulighetene» for Finnmark i den nye regionen.

Det er en nokså spesiell uttalelse om en så fantastisk ressursrik del av landet, både når det gjelder mennesker og natur. Pedersen har også skjelt ut Vassvik som en “nyttig idiot” for åpen mikrofon. Både den aggressive språkbruken og de negative tankemåtene, bør bli gjenstand for selvransakelse. Er det virkelig på denne måten Finnmark vil fremstå i det nasjonale ordskiftet?

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse