Annonse

Spiller det noen rolle for Palestina-saken hvem som styrer kommuner og fylkesting?

Vi vil ha solidariske politikere som tenker globalt og handler lokalt!

Ja! Det mener Palestinakomiteen i Tromsø. Ikke minst med tanke på å få gjennom kommunale vedtak om å avstå fra innkjøp av varer produsert i strid med folkeretten, slik som israelske varer produsert på okkupert palestinsk land.

I kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika ble boikott et svært viktig virkemiddel. I Norge ble denne kampen ledet av solidaritetsbevegelsen, fagbevegelsen og kirken, - noe som blant annet førte til at kommunene ble bedt om å ta et standpunkt. Før Stortinget hadde fattet et eneste boikottvedtak, hadde flertallet av norske kommuner oppfordret til boikott.

På grunn av Israels vedvarende og alvorlige brudd på folkeretten og undertrykking av palestinerne, må politikere som stiller til valg utfordres på kommune- og fylkestingsboikott av israelske varer. Politikere som stiller til kommune- og fylkestingsvalget i september utfordres med dette om hva slags varer som skal forbrukes. Mener de at det er greit å handle med varer fra et land som overser FN-resolusjoner og som gjentatte ganger bryter folkeretten? Kommuner som handler med Israel får også varer fra de ulovlige israelske koloniene på okkupert land og risikerer dermed å bidra til brudd på folkeretten.  Dette er i strid med både Genèvekonvensjonene og Haagkonvensjonen.

Vi vil ha solidariske politikere som tenker globalt og handler lokalt!
I Tromsø kommune er vi så heldige at det er vedtatt boikott av israelske varer produsert på okkupert palestinsk jord. Dette er vedtak vi har felles med Trondheim, Lillehammer og Hamar kommune, samt Nordland fylkesting. I Troms fylkesting utfordret Rødt, SV og MDG ved utgangen av 2018 Troms fylkesting. Forslaget falt, men skapte diskusjoner i fylkestinget og innad i partiene.

Palestinakomiteen utfordrer politikere som stiller til valg i kommune- og fylkesting i Troms på disse spørsmålene:

  • Vil du jobbe for at ditt parti fremmer forslag om at kommunen avstår fra handel med israelske varer og tjenester produsert på palestinsk jord i strid med folkeretten?
  • Vil du jobbe for at ditt parti støtter et forslag om at kommunen avstår fra handel med israelske varer og tjenester produsert på palestinsk jord i strid med folkeretten, dersom det blir fremmet?
  • Vil du og ditt parti jobbe for at kommunen stiller krav om at alle ledd i leverandørkjeden garanterer at de ikke bidrar til brudd på folkeretten?
  • Vil du jobbe for at ditt parti krever at Statens Pensjonsfond utland - SPU - trekker investeringer fra selskaper som profitterer på folkerettsstridige bosettinger etablert på okkupert palestinsk jord?
  • Mener du og ditt parti at palestinernes oppfordring til BDS - boikott, desinvesteringer og sanksjoner av Israel - er riktig virkemiddel å bruke overfor Israel for å få slutt på okkupasjon og folkerettsbrudd?

Vi vil ha politikere som bryr seg om folkeretten!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse