Annonse
Jeg tror spillerne også er på samme stasjon som mange supportere, de har begynt å spørre seg om hvorvidt det er mulig å vinne kamper ved å stå å trille ball i midtforsvaret, uten å skape skudd på mål eller sjanser, skriver Eivind Espenes om TIL-trener Simo Valakaris spillestil. Foto: Astrid Pedersen

Spillerne har mistet troa på Valakari-fotballen

Det har vært flere kamper i år hvor TIL knapt nok har hatt ett skudd på mål i løpet av 90 minutter. Og så sitter Valakari der på Eurosport i kveld og sier at man skaper muligheter...

I helgen ble Tromsø IL feid av banen i lokaloppgjøret mot Bodø/Glimt. Faktisk så var det så ille at det kunne ha vært tosifret. Dette har begynt å bli en vane under Simo Valakari, prestasjonene mot Glimt har vært elendige, og mange har nok spurt seg hvorfor det ser ut til å være så vanskelig for han å motivere spillerne til det som tradisjonelt sett er et lokaloppgjør.

Etter kampen fikk vi som så den på TV oss en sjelden godbit, et ærlig og oppriktig intervju hvor en frustrert Runar Espejord slaktet eget lags prestasjoner, og hvor han kom med følgende utsagn: “Det blir vanskelig når noen av spillerne spiller på en måte, og noen av spillerne spiller på en annen måte.”

Hva kan så være årsaken til dette?

I kveld publiserte Eurosport et intervju med Simo Valakari som var veldig beskrivende for situasjonen vi er i nå. Han ble spurt om han hadde forsøkt å spille mer direkte i denne kampen, svaret var “No”. Han ble spurt av reporteren om hvorvidt det ikke var en god idé å endre litt på spillestilen, på basis av Ketil Rekdal's uttalelser i sin rolle som ekspertkommentator, hvor han hadde sagt at det nok kunne være en idé at TIL ikke burde prøve på slik overambisiøs fotball.

Svaret fra Valakari var at det var kjempebra å spille seg ut bakfra for da skapte man mange muligheter, mens ved mer effektiv og direkte fotball så bare rotet man bort ballen og det ble 50/50 om man skapte noe.

Hun fulgte da opp med spørsmålet: “So you don't want to change anything?”

Hvorpå Valakari svarte: “NO!”

Det kan dermed synes som at det er et motsetningsforhold mellom hva spillerne og hva treneren synes er en vinneroppskrift. For det var jo åpenbart for alle at mange av spillerne så bort fra Valakari's pasningsinstrukser. Den logiske slutningen blir da at mange av spillerne har mistet troen på at man kan vinne fotballkamper ved å sentre ballen frem og tilbake i en forsvarsfirer bestående av Juha Pirinen og Simen Wangberg m.fl…

Som tilskuer blir man i alle fall lei av støttepasninger, sidelengs, og bakover. Det har vært flere kamper i år hvor TIL knapt nok har hatt ett skudd på mål i løpet av 90 minutter. Og så sitter Valakari der på Eurosport i kveld og sier at man skaper muligheter, ved å spille ballen fra midtstopper til midtstopper og fra midtstopper til keeper. Han virker å tro at Juha Pirinen er den perfekte playmaker. Det fremstår som om det er to vidt forskjellige univers jeg og Valakari lever i. Når han sitter der på Eurosport og sier at han nekter å endre på noenting, så blir jeg rett og slett stum av villfarelse, det er bare sjokkerende at en med trenerkompetanse sier noe slikt, når alle kan se at Dette. Ikke. Funker.

Jeg tror spillerne også er på samme stasjon som mange supportere, de har begynt å spørre seg om hvorvidt det er mulig å vinne kamper ved å stå å trille ball i midtforsvaret, uten å skape skudd på mål eller sjanser. For det er jo ganske innlysende, om man ikke har skudd på mål så kan man heller ikke score. Når man så kombinerer dette med en så naiv spillestil at man slipper inn femti mål, lenge før sesongen er ferdig - så er det jo lett å se hvorfor spillerne mister troa på dette konseptet.

Mange supportere liker nok Simo Valakari, han fremstår som en veldig “likanes kar”, men det holder ikke å være hyggelig rundt lunchbordet, man må også være villig til å innse realitetene og produsere resultater.

Når spillerne har mistet troen på konseptet så er det bare to mulige løsninger. Enten har man et skikkelig oppvaskmøte og blir enige om veien fremover, sånn at alle kan dra lasset i samme retning.

Eller så må treneren gå. Så enkelt er det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse