Annonse
For Senterpartiet er det viktig å være tydelig. Beredskap for liv og helse skal vi ikke gamble med. Da er lovfesting av responstidskrav til ambulanse, på samme måte som vi har lovfestede responstidskrav til brannvesenet, et nødvendig tiltak, skriver Sandra Borch. Foto: Nordlys arkiv

Spillet rundt ambulansetilbudet i Troms

Senterpartiet kjemper for likeverdige tjenester uansett hvor du bor hele tiden, og ikke bare når det nærmer seg valgkamp.

Den siste tiden har vi sett at både Høyre og Arbeiderpartiet har løftet ambulansetilbudet i fylket på dagsorden. Det er vel og bra, men jeg skulle ønske at Arbeiderpartiet og Høyre var like opptatt av ambulansetilbudet når saken er på dagsorden i Stortinget og når vedtakene gjøres.

Jeg skal ikke kalle det for valgkamputspill, men det må være lov til å stille spørsmålstegn ved utspillene som de siste ukene er kommet fra Arbeiderpartiet og Høyre i Troms. Det er altså bare noen få måneder siden Senterpartiet fremmet forslag i Stortinget om å få vedtatt en lovfesting av responstid for ambulanser, det forslaget stemte både Høyre og Arbeiderpartiet ned. Forslaget fikk mye kritikk av helsepolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol.

Situasjonen for ambulansetilbudet i hele landet er alvorlig. Realiteten er at ingen helseforetak i landet klarer å oppfylle dagens anbefalte krav til ambulanseberedskap. Det gjør at syke pasienter venter uforsvarlig lenge før ambulansen kommer.

Det planlegges det flere steder for ytterligere sentralisering av tjenesten. I Troms gjelder dette særlig i Senja, Salangen og Lavangen.  Ofte kommer ambulansen så sent i distriktene at det blir brannvesenet som blir den fremste helseberedskapen lokalt.

Utviklingen er feil. Den må sees i sammenheng med de andre sentraliseringsreformene til regjeringen. Som politireformen, som har ført til at også politiets nærvær i distriktene tappes. Som Senterpartiets forutsa. Arbeiderpartiet støttet også denne reformen.

For Senterpartiet er det viktig å være tydelig. Beredskap for liv og helse skal vi ikke gamble med. Da er lovfesting av responstidskrav til ambulanse, på samme måte som vi har lovfestede responstidskrav til brannvesenet, et nødvendig tiltak.

Lovfesting av responstider vil sikre styringen over helseforetakene, som har ansvaret for ambulansetjenesten. Helseforetakene skyver nå bevisst ansvaret for helseberedskapen over til kommunene, uten at det følger en krone med.

Ambulansetilbudet i Troms fortjener en debatt som ikke bare løftes når det nærmer seg valgkamp. Det blir derfor mildt sagt svært spesielt når Geir Inge Sivertsen og Helseminister Bent Høie går ut i media og sier de er opptatt av ambulansetilbudet til folk i distriktet. Hadde Høyre sentralt ville sikre ambulansen på Senja og i Salangen/Lavangen kunne helseministeren overstyrt helseforetaket. I stedet for er det blitt slik at Høyre og regjeringen har gjort sport i å skyve ansvaret over på helseforetaket, i stedet for å vise handling.

Det bør også være et signal når alle ordførere i Troms tverrpolitisk har signert en uttalelse for å kreve lovfestet responstid. Det er på tide at Stortingspolitikeren til regjeringspartiene og Arbeiderpartiet begynner å lytte til grasrota i partiene sine, til de som sitter nærmest og kjenner på utfordringene hver eneste dag.

Senterpartiet har de siste årene en rekke ganger fremmet forslag om å avvikle helseforetaksmodellen, nettopp for å plassere ansvaret der det skal være, hos politikeren. Både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet har stemt det ned.

Senterpartiet kjemper for likeverdige tjenester uansett hvor du bor hele tiden, og ikke bare når det nærmer seg valgkamp.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse