Annonse
Den 62 år gamle pensjonisten Frode Berg har bak seg 25 år som grenseinspektør i Sør-Varanger, og er kjent for sitt store engasjement for et godt samarbeid mellom Norge og Russland. Foto: Amund Trellevik, NRK

Spionen som ante fred og ingen fare

Nå er det sannsynligvis bare på toppolitisk plan floken kan løses med en utgang som er fordelaktig for Frode Berg.

Han hadde nettopp sendt julehilsen hjem til Norge med teksten «Christmas time in Moscow». Meldingen var illustrert med bilde av et julepyntet Kreml og julemarkedet på Den røde plass. Like etter ble Frode Berg arrestert på åpen gate i Moskva av FSB, det russiske sikkerhetspolitiet. Nå har han sittet fengslet i tre uker. Den 62 år gamle pensjonisten Berg har bak seg 25 år som grenseinspektør i Sør-Varanger, og er kjent for sitt store engasjement for et godt samarbeid mellom Norge og Russland, også innenfor folk til folk-dimensjonen. Over en uke etter arrestasjonen ble siktelsen mot Berg bekjentgjort: Han var anklaget for å bedrive spionasje for Norge og CIA.

Spionasjeanklagene mot ham henger tilsynelatende ikke på greip. Berg skal ifølge russiske myndigheter ha blitt tatt på fersk gjerning idet han mottok hemmeligstemplet informasjon om den russiske Nordflåten. Vedkommende som skal ha levert informasjonen til Berg var en russisk polititjenestemann ved navn Aleksej Zjitnjuk, har FSB opplyst. Det er bare én hake ved denne påstanden. Russiske media har fortalt at Zjitnjuk ble pågrepet 30. november. På det tidspunktet var ikke Berg i Russland. Han var i Norge. Nordmannen ankom altså flere dager etter at hans angivelige spionkontakt i Moskva var satt bak lås og slå. Hvordan overleveringen av hemmeligstemplet informasjon da skal ha foregått, er ganske uforklarlig.

Et annet sikkert kjennetegn på at dette handler om rå, politisk maktutøvelse, er det faktum at norske myndigheter – på tredje uken etter arrestasjonen av Berg – ikke fikk opplyst navnet på den advokaten som skulle være oppnevnt (av FSB!) som Bergs forsvarer. Arrestasjonen av Kirkenes- mannen i Moskva og siktelsen mot ham, bærer altså alle kjennemerker på politisk maktmisbruk fra et autoritært regime. Men det er mer enn som så. Berg kan ha vært så uheldig å bli et mulig offer for det som ligner et høyt internasjonalt maktspill fra Russlands side, rettet mot NATO, USA og spesielt Norge.

Bakteppet til arrestasjonen og den fatale siktelsen som i verste fall kan føre til en dom på fengsel i 10 til 25 år, kan ligge på et høyt, politisk plan i Moskva. Det kaldere klimaet som har frosset fast relasjonene mellom Russland og Vesten, har befestet seg på flere nivåer. Et av de markante utslagene er at retorikken mellom myndighetene i Russland og Norge har vært av det sterkt konfronterende slaget. Det norske PST har i sine årlige trusselvurderinger i flere omganger offentlig erklært at Russland driver aktiv spionasje mot Norge og norske interesser. Sikkert ikke uten grunn. Verre er det at det fra norsk regjeringshold har blitt slått fast – på det mest bombastiske vis – at forholdet mellom våre to naboland er varig forandret – til det verre. Slik fryser man effektivt fast konflikten med kald krigs-retorikk som politisk veivalg. I den samme ånden har regjeringen i for liten grad vært på fremfoten når det gjelder å utnytte muligheter for bilateral kontakt som kunne ha lettet på det anstrengte forholdet som har utviklet seg etter Russlands annektering av Krim.

Det er liten grunn til å tvile på at Russland finner de mange spionasje-anklagene brysomme. Å kunne slå tilbake ved å arrestere vestlige, gjerne norske, spioner, er sikkert en kjærkommen anledning til å vise frem den vestlige dobbeltmoralen: «Nordmennene anklager oss for spionasje, men driver selv med infiltrasjon og omfattende spionasje på våre militære anlegg og forsvarskapasiteter. Nordmennene er hyklere! Og nå har vi arrestert en norsk spion som beviser at Norge lar seg bruke av NATO og CIA til å drive ulovlig etterretningsvirksomhet mot vårt land». 

Det er dette storpolitiske spillet som Frode Berg kan ha blitt et uskyldig offer for. Da skal det noe til fra Norges side for å få løslatt «spionen». Den russiske menneskerettighets-advokaten  Ivan Pavlov sier til Dagbladet at han ikke kjenner til saker der utlendinger som har blitt tiltalt for spionasje, har blitt frikjent. Så er selvsagt tusenkronersspørsmålet dette: Kan det faktisk være slik at Russland-kjenneren Berg har bedrevet spionasje? Alle som kjenner den tidligere grenseinspektøren, bl.a. ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger, er flere hundre prosent sikker på at dette er fullstendig utenkelig. Men dette vet vi selvsagt ikke. Det vi vet er at i hemmelig etterretningsvirksomhet har det forekommet større sensasjoner enn om Berg faktisk skal ha vært spion. 

Vi vet også med stor grad av sikkerhet at uansett skyld/uskyld er det ingenting som taler for at Berg vil få noen form for rettferdig rettergang. I skrivende stund meldes det at Berg selv har måttet forfatte en anke – på norsk. At den FSB-oppnevnte advokaten til Berg ikke har brydd seg med å gjøre jobben en forsvarsadvokat er ment å gjøre, forteller sitt. Likedan at Bergs norske advokat og norske myndigheter så langt ikke får elementær informasjon om hva som skjer i saken. I løpet av jula fikk imidlertid Berg oppnevnt en ny og uavhengig advokat. Det fremstår uansett, med en overveiende grad av sannsynlighet, at hele saken er en «set up» iscenesatt av FSB. «Spionen» har antakelig ant fred og ingen fare. Nå er det sannsynligvis bare på toppolitisk plan floken kan løses med en utgang som er fordelaktig for Frode Berg.

Norge blir ikke kvitt det geografiske faktum at vi er og vil alltid forbli nabo til stormakten i øst. Det kan neppe være i norsk interesse at forholdet til Russland skal være dårlig og dypfryst i lange tider. På dette punktet har regjeringen mye ugjort, for å si det mildt. I verste fall kan det vise seg at Frode Berg må betale en høy pris for en ensidig, konfronterende norsk regjeringsretorikk mot Russland.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse