Annonse
SEXSYMBOL: Ville Marilyn Monroe og Cary Grant fått hovedroller i Hollywood i dag? Det tidligere mobbeofferet Samm Newman (19) la ut bikinibilder av seg selv, men opplevde at Instagram slettet kontoen hennes.

Spis burger, bli sexy

Er det mest sexy med en kvinne som ser ut som hun tar rennafart ned på Sats når hun våkner ved siden av deg kl. 0600?

Jeg får lyster av å se glamorøse bilder av modeller som skrider over catwalken i Paris, New York og Milano. Jeg får lyst til å gjøre noe med dem. Jeg får lyst til å gi dem en burger. Eller tre. Og nei, du får ikke gå fra bordet før du har spist opp alt, frøken. 

Disse toppmodellene tenner meg omtrent like mye som en flaggstang. For ordens skyld; mitt flaggstang-begjær er helt minimalt. Selv på 17. mai.

Sommeren er på hell. I sosiale medier, særlig på Instagram, har hashtaggen #sk14 preget sommeren. Sk14 står for «sommerkroppen 2014». Stort sett unge mennesker har gjennom sommeren og ikke minst i månedene før, lagt ut bilder av seg selv — tynne kropper med mye bar og stram hud, vaskebrett og definerte muskler. Vi snakker om timer, mange timer på treningssentre.

På Instagram florerer det av bilder av vakre, unge mennesker som poserer i bikini og badebukser. Det tidligere mobbeofferet Samm Newman (19) gjorde det samme, men opplevde at Instagram slettet kontoen hennes. Forskjellen på Samm og de andre var vekten, hun er tyngre. Selv la hun ut bikinibilder av seg selv for å vise andre at man kan være stolt av seg selv — også når man ikke passer inn i skjønnhetsnormen. Heldigvis har Instagram beklaget at de stengte kontoen hennes.

Mennesket er forfengelig. Vi vil være vakre og attraktive. Vi kan si til oss selv så mye vi vil at det handler det om eget velvære, selvbilde og en kropp man kan være komfortabel i og med. Men vi kommer ikke unna at det er verden rundt som setter standarden, som definerer hva som regnes som et vellykket eksemplar av #sk14.

Og skjønnhetsidealet endrer seg med tiden. Se bare på bildet ovenfor av planetens hotteste sexsymboler på 50-tallet.

At folk tar grep om vekt og fysisk form av helsemessige årsaker, er selvfølgelig helt supert. Men i dag virker det som det er viktigere å se bra ut enn å være i bra form. Og der finnes det skyggesider.

Interesseorganisasjon for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) rapporterer om en enorm økning i antall henvendelser det siste året fra unge mennesker.

- Sommeren er den verste tiden for jenter med spiseforstyrrelser, og problemet er økende, sier Helle Borchgrevink i IKS til VG.

Professor Jorunn Sundgodt-Borgen, ekspert på spiseforstyrrelser, peker på at vi står overfor ekstreme utfordringer, og at mye dreier seg om kunnskapsformidling til både unge, foreldre og helsepersonell.

Her kommer ett bidrag til kunnskapsformidlingen: Det er like mange veier til sexy som til Rom.

Tenk deg følgende: Du sitter på en uteservering en varm sommerdag, og ser på de forbipasserende. Først kommer det en kvinne, tynn og spretten, iført en sånn kompresjonstights med en diger X på, en sånn som «alle» ser ut til å gå med for tida. Hun ser målbevisst ut, tempoet er høyt. Hun småløper nesten mens hun gnager på en knaskegulrot på vei til eller fra en time med spinning eller en økt med «ExtremeMongoMasochistPulsCore».

10 skritt bak kommer neste kvinne, rolig og bedagelig, vuggende med noen kilo ekstra og en diger softis.

Spørsmålet er da: Er det mest sexy med en kvinne som ser ut som hun tar rennafart ned på Sats når hun våkner ved siden av deg kl. 0600? Eller er det mest opphissende med noen som ser ut som de foretrekker å sove til 11, og i stedet for å sprette opp, heller ruller seg over deg og lar begjæret styre en time eller to før hun med et stort smil ruller ut av senga og mekker noe frekk egg og bacon?

Tusener på tusener av menn ville ført opp damen med softisen i sexsymbol-manntallet. Mens tusener på tusener ville valgt hun tynne med gulrota. Og noen ville tatt begge. Det er det som er så fint.

Smaken er som baken. Den kommer i ulike former. 

God helg!
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse