Annonse
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Spis opp maten din!

Les de 17 smarte hverdagstipsene som vil redusere utslipp av klimagasser.

13: Bruk pengene på opplevelser og tjenester i stedet for ting: Restaurantbesøk, frisør, mat, drikke, spa, teater, kino… mulighetene er nærmest uendelige.

Mens politikerne krangler om hvor mye Norge skal redusere sine klimagassutslipp med, er det viktig at befolkningen gjør noe i praksis. Og gjøre noe er lettere enn du tror og ditt bidrag betyr noe. Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Sammen kan vi få et bedre samfunn som bruker ressursene våre på en bedre måte, slik at også kommende generasjoner kan ha glede av vår herlige natur og kultur.

Her kommer noen konkrete tips.

Mat

1: Spis opp! Hvert år kastes det 230.000 tonn mat som kunne vært spist. På www.matvett.no finner du konkrete matvettregler.

2: Spis lavt i næringskjeden. Det er bedre for miljøet om du spiser tre poteter og to kjøttkaker enn tre kjøttkaker og to poteter, fordi det er langt mer ressurskrevende å framstille kjøtt enn grønt.

3: Spis vilt. Gå på bær- og sopptur om høsten. Velg viltkjøtt som f.eks. elg og rådyr framfor kylling eller oksekjøtt i butikken.

Bolig

Omtrent 80 prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning går til varmtvann og oppvarming. Mange små tiltak kan bidra til å spare på strømmen.

4: Senk temperaturen om natta.

5: Luft kort og effektivt, med vidåpne vinduer og full gjennomtrekk, i stedet for å sette vinduet på gløtt.

6: Skru elektriske apparater helt av, og dra ut kontakten om nødvendig.

7: Bytt ut vanlige lyspærer med LED-lys.

8: Vurder varmepumpe og etterisolering.

Transport

9: La bilen stå på korte turer. Turer på under to kilometer utgjør om lag en fjerdedel av all bilkjøring i Norge.

10: Bruk beina – det er både sunt og gratis.

11: Invester i elsykkel; da går syklinga som en lek.

12: Velg energieffektivt kjøretøy når du skal bytte ut.

Forbruk

13: Bruk pengene på opplevelser og tjenester i stedet for ting: Restaurantbesøk, frisør, mat, drikke, spa, teater, kino… mulighetene er nærmest uendelige.

14: Kjøp brukt!

15: Kjøp kvalitet.

16: Kjøp miljømerkede produkter – det kommer flere og flere

17: Lån og lån bort verktøy, selskapskjoler og andre ting som du bruker sjelden.

I Tromsø har vi nettopp relansert en grønn guide som gir oversikt over miljøvennlige produkter og tjenester. Det er noe som bør finnes i alle byer og tettsteder.

Det er viktig å vise de miljøvennlige alternativene og gjøre det lettere å leve miljøvennlig i hverdagen. Myndighetene må bidra med å legge til rette for dette i større grad enn de gjør i dag. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse