Annonse
Jitse Buitink (SV) advarer mot splitt- og herskteknikker. - Vi i nord må stå sammen, skriver han. Foto: Jane W

Splitt og hersk ble til sammenslåing og hersk

Det ligger i den nordnorske kulturen å klare seg selv. Men nå fratas vi livsviktige institusjoner og lokalsamfunn settes opp mot hverandre. Det nærmer seg borgerkrig på Helgeland. Og Finnmark skal nok en gang forsøkes utslettes.

Det er våre barn og vordende mødre som blir utsatt i sin mest sårbare situasjon. Jeg er trist, sint og føler en avmakt. Kan vi vende et kinn til dette også?

Nordnorsk kultur er å vende det andre kinn til, men hva når det ikke er flere kinn å gi?

Alt hva fedrene kjempet for

Finnmarks identitet er unik i verdenssammenheng. Her lever mennesker fra 100 land, åpen grense og daglig samhandling til vestens største frykt. Relasjoner til andre nasjoner er bygd i generasjoner. Forfedrene bar stein i mollo og åker. Her var det krig med sjørøvere som bombarderte, tre nasjoner som krevde skatt samtidig. Her bygde utarmede, krigstrøtte mennesker opp enn hel landsdel som var så ødelagt, at staten ikke skjønte hvordan de skulle klare det. Dette kun for å bli utsatt for et etterretningsregime, ressursran, overgrep mot hele folkegrupper og overforskattelse.

Men Finnmark gir nok et kinn, fortsatt så blomstrer Finnmark, fortsatt så flytter ungdommen hjem. Torsken trekker nordover og krabba vestover. Ny forskning gir gigantoverskudd i mange næringer og spennende arbeidsplasser skapes daglig. Dette er Finnmark, en robust solid enhet, en identitet som innbyggerne er stolte av. Hvordan skal staten nå få underkuet dette gjenstridige folket som ikke vil respektere at Oslo er Roma og Finnmark er… ja Finnmark. Jo, da gjør man slik som man gjør med straffefanger. Ingen navn og ingen farger. Man tar vekk identiteten, velkommen, du er nå en del av den identitetsløse gråe massen. Tvangssammenslåing er langt utenfor min forståelseevne. 

Borgerkrig på Helgeland

Barnedødeligheten i Nord-Norge ved fødsler gikk fra høyest i landet i 2012 til lavest i 2018. Vi har landets beste folk på den viktigste jobben, nemlig å skape nytt liv. Nå varsler helsepersonell at dødeligheten vil gå opp i rekordfart. Hvorfor? Jo, for verdens beste land har ikke råd gil å ha tilstrekkelig fødselsomsorg, dette er en skam. Kommuner i Sør-og Ytre Helgeland risikerer å miste ungdom som vil etablere seg, hvem vil risikere 3 timer transport under fødsel til det eneste fødetilbudet på Helgeland, Mo i Rana. Helt i andre enden av Helgeland. Det er våre barn det er snakk om, det er våre gravid døtre og vordende mødre. Jeg er trist, sint og skammer meg over ikke å evne å gjøre mer. Få flere barn sier Erna… Men hun mener vel at vi må være litt mer urbane først, også kan vi få barn. Hun kan ikke mene at vi skal utsette kvinner og barn for en slik risiko, så umenneskelig er det faktisk ikke lov å være.

Jeg maner til kamp. Ingen skal føkke med identiteten vår og barna våre, dem får de aldri. Uansett parti, yrke, alder, hudfarge eller opphav, vær stolt av at du er fra Nord-Norge, du er unik, du er sterk, du er vi. Vi gjer oss ikkje!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse