Annonse
VM i alpint i Narvik kan by på spektakulære bilder. Men kampen om arrangementet kan bli hard. Foto: Narvikfjellet

Det spøker for Narviks VM-drøm

Narvik ønsker å søke om alpin-VM i 2025. Men Hafjell og Kvitfjell skianlegg mener at de har eksklusiv rett til å være norsk søker.

Nok en gang kan en nordnorsk drøm om et stort, internasjonalt idrettsarrangement falle i grus.

Nok en gang kan en nordnorsk drøm om et stort, internasjonalt idrettsarrangement falle i grus.

Narvik ønsker å søke om å få arrangere VM i alpint 2025. Men Hafjell og Kvitfjell skianlegg mener de har enerett til å være norsk søker. Årsaken er at de har status som nasjonalanlegg, noe Narvik ikke har. Men narvikingene har ikke gitt opp kampen. De er da heller ikke kjent for å gi seg uten strid.

Det var i november i fjor at ordfører Rune Edvardsen i Narvik fikk et brev fra Norges Skiforbund. Innholdet fikk, ifølge Fremover , ordføreren til å stusse. For med brevet følger også en rapport fra advokatselskapet Lund & co.  Der står det blant annet: ” Kulturdepartementet har i etterkant av møtet innhentet en rettslig vurdering av om nasjonalanleggsavtalene for alpine disipliner  (vår utheving) utelukker alternative arrangører enn avtalepartene for et eventuelt alpint VM i Norge.”

Møtet departementet viser til, fant sted i juni i fjor, da Skiforbundet var på befaring i Narvik. Etter at Narvik like etterpå flagget sine VM-planer, kom Hafjell og Kvitfjell på banen. Ordførerne i kommunene Øyer (Hafjell) og Ringebu (Kvitfjell) kjemper selvsagt for sine kandidater, og skrev i sommer brev til Skiforbundet, hvor det blant annet står:

“Hvis Norge og Skiforbundet velger å søke, vil plasseringen naturlig følge av avtalene som er inngått om anleggenes status”. De legger også til at internasjonale arrangement er avgjørende for anleggene på Hafjell og Kvitfjell sin framtid.

Dersom det finnes en avtale om eksklusivitet for de med status som nasjonalanlegg i alpine grener, er det oppsiktsvekkende. Det vil i så fall utelukke alle andre enn disse anleggene i å søke noe som helst av store, internasjonale konkurranser. Og det vil være en særordning for alpint. Trondheim har både arrangert, og i ettertid også søkt om å få arrangere, VM i nordiske grener. Anlegget der har ikke status som nasjonalanlegg. Det er det Holmenkollen som har.

Skulle en avtale om eksklusivitet for Kvitfjell og Hafjell finnes, begynner hele saken å minne stygt om det vi har erfart de seinere år når det gjelder å få lagt store idrettsarrangement til Nord-Norge. Om det ikke er stukket kjepper i hjulene for ideer og prosjekter fra begynnelsen av, så kommer de underveis.

Dette fikk vi fullt ut demonstrert i OL-saken. Det ble så altfor mye for sterke krefter sør i landet at noen begynte å ivre for et OL i Tromsø, ergo måtte det settes inn store ressurser på å bekjempe prosjektet. Etter en intens bakvaskelseskampanje lyktes disse kreftene i å få gravlagt tanken om Tromsø som vertsby. Men det gikk ikke lang tid før OL-ideen var som den berømte Lasarus - oppe og gikk igjen. Nå med Oslo som åsted.

Den styggeste strategien viste seg imidlertid også å være den dårligste. Argumentet om at dette hadde vi ikke råd til, kom som en boomerang tilbake til Oslo 2022. Og statsminister Erna Solberg satte til slutt en strek over planene.

Ordfører Rune Edvardsen venter et endelig svar fra Kulturdepartementet i løpet av uken. I mellomtiden har Narvik kommune engasjert advokatfirmaet Thommesen for å få vurdert nasjonalanleggsavtalen. Advokatfirmaet konkluderer med at det ikke står noe i avtalen som utelukker andre enn Hafjell og Kvitfjell fra å søke. Norges Skiforbund bryter ikke nasjonalanleggsavtalen ved å slippe til andre søkere, heter det.

Hafjell og Kvitfjell har søkte om å få arrangere VM tidligere, men ikke nådd opp i konkurransen. Men mange andre store konkurranser har gått av stabelen her, blant annet OL, junior-OL og verdenscup-renn.

Det er Alpinco AS som eier og driver anleggene på Hafjell og Kvitfjell. Bak selskapet står sterke investorer som Arthur Buchardt og Petter Stordalen, med 13,9 prosent av aksjene. Den største aksjonæren er imidlertid Investinor, heleid av den norske stat, ved Nærings og fiskeridepartementet. Selskapet eier 49 prosent, med DnB Eiendom som nest største aksjonær med 19,9 prosent. Driftsinntektene var på omlag 222 millioner i 2016. Ordinært resultat før skatt var 12,5 millioner.

For Narvik blir dette litt som Davids kamp mot Goliat. Men David har som kjent vunnet slag før. Det viktigste her er likevel at man konkurrerer på helt like vilkår, og ikke med en særegen eksklusivitet i porteføljen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse