Annonse

Sportsgleden er rus nok

Blir en god fotballkamp blir bedre hvis den nytes med alkohol?

Den brede enigheten om å ikke blande idrett og alkohol blir utfordret når TIL nå vil åpne alkoholservering på Alfheim stadion.

Idrett er en kilde til glede og spenning, og kan noen ganger oppleves som en beruselse. Ikke bare for de som utøver idretten, men i høyeste grad også for de som ser på. 

Vi kan la oss rive med av Northugs rykk, juble over den umulige scoringa i siste overtidsminutt eller imponert følge basketballens umulige flukt tvers over banen og oppi kurven. Idretten skaper øyeblikk der vi kan la hverdagen forsvinne og dele den naturlige rusen som ligger i en god sportslig prestasjon.

Det er kanskje en av grunnene til at det langt fra er noe folkekrav om å servere alkohol på idrettsarenaer. Rusmidler er overflødige. Når TIL-fansen samles på Alfheim uthviskes skillet mellom rik og fattig, mellom gammel og ung, mellom tilflytter og Tromsøværing. Næringslivssjefen skriker seg hes side om side med bryggesjaueren. Jentungen som må stå på setet for å se ordentlig, hopper og jubler sammen med bestefar. På tribunen kan alle slippe hemningene løs.

Lenge har det vært bred enighet i Norge om at idretten skal være en alkoholfri arena, både blant utøvere og blant publikum. Alkohol er jo ikke akkurat prestasjonsfremmende for utøverne. Alkoholfrie idrettsarenaer sikrer også at idrettsopplevelsene kan være for alle – et sted der barn, ungdom og voksne kan være sammen, og der ingen trenger å føle seg engstelig eller utenfor som følge av andres alkoholkonsum. For mange barn er foreldres alkoholbruk et stort problem som skaper usikkerhet og frykt i hverdagen. Jeg har en god venn som da han var miniputtspiller håpet at mamma IKKE skulle komme på fotballkampene, fordi en full mamma på et sted der alle vennene er, er uutholdelig.  

Den brede enigheten om å ikke blande idrett og alkohol blir utfordret når TIL nå vil åpne alkoholservering på Alfheim stadion. Tanken er at serveringa skal foregå på en lukket pub der man må ha kjøpt eget adgangsbevis på forhånd. Hvorvidt barn eventuelt skal kunne ha tilgang på puben sammen med sine foreldre er ikke klart. Uansett er dette med på å flytte grensene – og skape en forestilling om at en god fotballkamp blir bedre hvis den nytes med alkohol.

Ved å etablere enda flere lukkede deler av stadion der noen får mulighet til å kjøpe seg et mye bredere tilbud enn resten av publikum, skapes det også større avstand mellom ulike grupper. I verste fall kan det i neste omgang føre til et ønske om å kunne servere alkohol på hele stadion.

De siste årene har alkohol blitt mer og mer vanlig på stadig flere steder, blant annet i arbeidssammenheng. Vi trenger noen soner i samfunnet der alkohol ikke har en naturlig plass, særlig gjelder dette steder der barn er med. Idretten bør definitivt fortsette å være en arena der rusen utelukkende kommer fra de gode prestasjonene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse