Annonse
FÅR KRITIKK: Anne Toril Eriksen Balto fra Senterpartiet er fylkesråd for næring og økonomi i Troms og Finnmark. Foto: Oddgeir Isaksen/IFinnmark

SPs Balto vil knuse distriktene - skylder på AP

Det er SPs fylkesråd for økonomi, Anne Toril Eriksen Balto, som vil la spareøksa knuse 16 små distriktssamfunn. Men luksus-båtruta Alta - Hammerfest skal gå som før. Senterpartiet viser sitt sanne ansikt som “storbøndenes parti”, villig til å ofre fisketurisme og aktivitet på kysten. Men SP, vær nu ærlig og stå for sentraliseringa deres sjøl. Vi i Hammerfest Ap inviterer til dugnad: Vi kan ta bussen, for å berge livsnerva til 16 små steder på Finnmarkskysten!

Sp prøver også et skittent triks; å dytte skylda over på Aps fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen. Men det er ikke hun som har signert forslaget.

Alt er beskrevet i sakspapirer for “Budsjettoppdatering 2020” og er signert av Balto. Så da er det tydelig at hun, og Troms og Finnmark Senterparti, faktisk anbefaler å utradere 16 små plasser, plasser der det også bor fastboende. Uten båtrute dør stedene. Det skjønner alle.

Hadde nå ennå fylkeskommunen vært helt på felgen, så kunne vi i Arbeiderpartiet forstått det. Men Balto vil samtidig bruke 13-15 millioner kroner på å kjøre hurtigbåt parallelt med E6´en, der det daglig går et sted mellom 4 og 6 rutebusser, pluss Widerøe-fly i lufta over. Da gjelder Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums “et klart nei til sentraliseringen dagens regjering vil gjennomføre” altså ikke helt ut til kyst-distriktene i Troms og Finnmark.

Mister alt, mens byene får

Laggo, Ryggefjord, Bia, Skippernes, Lundhamn, Hellefjord, Langstrand, Slettnes, Lille Survik, Revsneshamn, Langfjordhamn, Sør-Tverrfjord (har tilbud med ferje), Loppa øy, Skavnakk og Segelvik, Hakkstabben (kan kjøre 4 km til Altneset som har båt) mister alt av fylkeskommunalt kollektiv-tilbud. Noen kaller båtruter for “brøyting av den blå veien” for at innlands-folk skal skjønne hvor viktig båten er for øyer og veiløse samfunn.

Her bor det folk. Her bor det fiskere, som leverer til lokale fiskebruk. Hit kommer fisketurister, ofte de samme hvert år. Turister som kommer inn over fylkets flyplasser og skaper aktivitet på sin vei utover. Men kysten er visst ikke så viktig for bondepartiet SP. Så lenge bonde- og byfolka får en båt imellom seg.

Arbeiderpartiets kjerneverdi: “alle skal med”. Jonas Gahr Støre er tydelig på “by og land, hand i hand”. De av våre velgere som bor i by, de vet at uten distriktene, så dør byene. Det beiter ikke sauer i Hammerfest sentrum (selv om det sniker seg inn en rein innimellom). Fisketurister kommer ikke for å fiske fra brygga i Alta havn. Nei, turistene skal lengre ut! Men de kommer inn over flyplassene i Hammerfest og i Alta. Og de som bor på ytterkysten, legger igjen penger i byene innafor.

Ta-bussen-dugnad!

Hammerfest Ap inviterer derfor til ta-bussen-dugnad for distriktene. Vi i Hammerfest kan ta bussen til flyplassen i Alta. Og de som bor i Alta, kan ta bussen for å komme seg til avtalte sykehustimer. (Akutt-tilfeller sendes med ambulanse med blålys, eller med fly.) Husk, de som får båten kuttet, de kan ikke komme seg noen steder! Ikke til tannlegen, til frisør, til dyrlegen, eller til asykehuset, når det trengs.

Det er fint om fylkeskommunen kan legge opp bussen slik den var til og med 31.12.2015, slik at vi slipper å vente en time på Skaidi (mens bussen kjører ned til Olderfjord for å snu der i stedet for å ha bussbytte uten ventetid på Skaidi).

Og hvis fylkeskommunen er riktig heldig, så er det en privat aktør som igjen vil kjøre kommersiell lønnsom flybuss (som ikke kostet fylkeskommunen ei krone). Slik Boreal gjorde før fylkeskommunen opprettet VargsundXpressen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse