Annonse
Tenk hvor kort det er mellom forvaltningsnivåene nedi Viken. Med Oslo kommune som primærforvalter og Oslo og Viken fylkeskommuner som mellomforvalter. Sist og størst – og midt i vika – selveste Staten som toppnivå-forvalter med all sin skalting og valting med jobber og banker og barkoderi. ‘De tre forvaltningsnivåers møte’ kunne det kalles. Foto: Colourbox / Morten Normann Almeland

Spurv i tranedans, nedi Viken

Et skråblikk på regionreformen

Det er nord dette landet, men det meste er sørøst. For Viken viker ikke staten tommen. Den er for profitabel til det. For de som bestemmer. For seg og sine.

I sammenslåings-iverens omtanke for anti-sammenslåingsdebatten mellom Troms og Finnmark har vi lenge vært vel navlebeskuende. Tenk heller på Viken fylkeskommune, nysammenslått i det stortingsforfekta norske få-fylkeri som skal omringe hovedstaden med ex-fylkene Akershus, Buskereud og Østfold. 44 av deres 61 kommuner har mer en 5000 innbyggere.

Lenge var snakk om stor-Oslo. Men nå blir hovedstaden enda mer hovedstad. For hvem vil ta en week-end-tur til Viken? Med alenefylket Oslo omgitt av Viken fylkeskommune med 1,2 mill beboere, danner de tilsammen det aller største flertall i dette land og blir en millionby med to mill. mennesker. Tar vi også med sørlandske Agder og nyforente Vestfold og Telemark fylke, danner Oslofjordbotn og begge sider av fjorden en sammenhengende tettbygd U med tilsammen 2,5 millioner mennesker. Nær på halvparten av oss alle i Norge.

Jo, men hva nytt i det, har ikke folketallet rundt Oslofjorden vært like tallrikt lenge? Sant nok, men nå tetner det til samtidig som fire færre fylker å forholde seg til blir lettere å forvalte enn de åtte som var før. Trangboddheten vil gi tettere integrering som kan dempe motsetninger og skape ens mentalitet og standardisert forvaltning og væremåte.

Forunderlig nok, nei selvfølgelig ikke: den nye hub av folksomme storfylker sørøstpå framtrer med ett som det selvsagte arnested for regionreformen, lett å fatte. Storregionen kunne godt kan kalles ‘Oslo hele hurven’. Et sentrum som motvillig bekrefter Slagsvold Vedums Senterparti-sentraliseringssannhet. For tenk for en skatteinngang! Og hvilke frie midler! Samt serien av stordriftsfordeler og kortreiste synergieffekter hinsides våre ellers så grissgrende strøk, med dyre fly som kompensasjon for ingen jernbane. Så må vi da også regne med at nye StorOslo blir den svære magneten som tilmed suger til seg Senterpartiets velger-kohort som en brain-drain av våre spredtbygde hjernevinninger. En perfekt menneskeskapt hjernebane fra distrikts-Norge. Uten returbillett. Mennesket er flokkdyr som vil bo der andre bor. Og i Viken-gryta slipper de dessuten nordavinden i sitt tempererte ly av langfjella, ass, i vårt nye klima-galematias.

Tenk at Høyre og Frp ikke så synergiene og heller ville legge ned fylkeskommunen! Tenk bare hvor kort det er mellom forvaltningsnivåene nedi Viken. Med Oslo kommune som primærforvalter og Oslo og Viken fylkeskommuner som mellomforvalter. Sist og størst – og midt i vika – selveste Staten som toppnivå-forvalter med all sin skalting og valting med jobber og banker og barkoderi. ‘De tre forvaltningsnivåers møte’ kunne det kalles, perfekt sammenflettet langs strandlinjer og badebukter. For alles velferd og velhaveri. I Viken. Med full pott på kommunale, frie midler!

Nåvel, pass mitt tastatur. På grunn av oss i uttaheiti, blir de nokså bra barbert for noe av sin toppskatt. Til passe fordeling av systemets utjevningsmidler, tildelt med lovens og fylkesmennenes upartiske håndlag til oss mer uformuende kommuner med begrenset tjenesteyting og vaklende velferd.

For dette er et spleiselag må vite, grunnlagt på myten om Robin Hood som tok fra de rike og gav til de fattige. Utjevningsmiddel-metoden er nemlig systemets måte å delfinansiere opp oss utjevningsmiddelmådige kommuner nord og vestpå med dalstroka innafor. Såpass at vi kan bli fullfinansiert, takket være de folkerike og alltid rikere storbykommuner. Sørpå, vest og midt i Trøndelag. Er det rart at vi ser sørover?

Så vær glad for, kjære fylkeskolleger i Finnmark, at vår felles fylkesmann Elisabeth Aspaker, allerede sitter klar i Vadsø for å fordele noen utjevningsmidler til oss skarve skatteinngangs-ytere. Så alle får, alle vi som har latt oss innskrive, hver til sin by og sin landsbykirke, to tusen trange år etter at Kvirinius var landshøvding i Syria.

Skal vi virkelig holdes i live av sørøstinga? Jatakk, regionreformen er for fattig og rik, og fra rike til mer fattigslige.

Nettopp, regionreformen er for fattig og rik. Og for skams skyld måtte regjering og Storting vedta sammenslåing av også våre grissgrendte fylker som ikke er så selvforsynt med middel på bok, men likevel støtter skatteetaten.no for at den skal kunne tilbakeforsyne oss med sine tjenester og ditto velferdsstat. Takket være, vel-å-merke, vår høyt skatta vest- og nordlige fisk og oppdrett, gass og olje, samt turisme og gruvehull i fjell og fjordbotn. Så også vi, når det blir krevet, må sørge for at regiontankens fred, dens fred slår leir. Hva det hele vil vise oss politisk, gjenstår å se. Likeså hva slik ulikhet får å si for utvær og væremåte, mentalitet og ukultur. Men snart bys det opp til demokratisk tango. For en og to og tre og alle elleve – fylkeskommuner. Det kan fort bli utakt ut av sånt, især hvis OsloViken skulle by oss opp. Til spurv i tranedans.

– Får dere noe fisk der oppe nå da?
– Jau, det bli’ no en(n) å ajnna, men han e’ så førba’nja umessjamn på størrelsn, så prisan bli’ då derætte.
– Så størrelse er tingen?
– Stor størrels e’ bæst, sier han, mens hun kledelig neier sitt takk for dansen.

Om det så blir bakrus, eller bondeanger rammer oss, skal vi likevel lydig stille opp. Selv om Viken skulle rokke ved og kanskje tømme våre verdier. Til vi begår kollektiv hjerneflukt. Fra grensen og inn fra de drivende garn.
Det er nord dette landet, men det meste er sørøst. For Viken viker ikke staten tommen. Den er for profitabel til det. For de som bestemmer. For seg og sine.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse