Annonse
Mobilletten til Troms fylkestrafikk (TFT) er notorisk lett å forfalske – kun et snev av fantasi og digitale ferdigheter er nødvendig. Og dessuten, i hvilken forstand mener TFT det er formålstjenlig at en tenåring skal miste yrkes- og studiemuligheter for å forfalske en billett? skriver Andreas Wahl Blomkvist. Foto: Kai Jæger Kristoffersen

Spurv med kanon

Troms fylkestrafikk skyter spurv med kanon når de satser på trusler og politianmeldelser i kampen mot falske «mobilletter».

Det er sant at det politianmeldes for dokumentforfalskning ved falsk billett andre steder også, men TFT skiller seg ut med sin signalkampanje og automatikk av politianmeldelser når de sannsynligvis har det mest lettlurte mobilbillettsystemet i Norge.

Jeg er ikke kjent med problemløsning i Nord-Norge generelt, eller utfordringene knyttet til falsk «mobillett» på kollektivtransport i Troms spesielt. Det er derfor med forbehold om manglende lokalkunnskaper at jeg, som «søring», skriver denne teksten. Likevel må det være på sin plass å spørre om Troms fylkestrafikk (TFT) har valgt å skyte spurv med kanon.

I økende grad har TFT oppdaget bruken av falske Mobilletter. I all deres visdom har de valgt å forebygge dette med en signaleffekt i form av trusselplakater på sine busser med informasjon om gebyr (1.500 kroner) og politianmeldelse for dokumentforfalskning. I plakatene fremgår det – nokså korrekt – at dette kan resultere i utestengelse fra «mange yrker, studier og utenlandsreiser». Det henvises også til nettsiden prikkfri.no hvor det konstateres at politianmeldelse er uten unntak og vil gi «ekte problemer» for resten av livet.

Jeg støtter ikke sniking på bussen eller forfalskning av billett, men en viss proporsjonalitet mellom straff og skade bør etterlyses. En ting er at det sjelden har vært effektivt å drive atferdsregulering med frykt overfor tenåringer. En annen ting er at Mobilletten til TFT er notorisk lett å forfalske – kun et snev av fantasi og digitale ferdigheter er nødvendig. Og dessuten, i hvilken forstand mener TFT det er formålstjenlig at en tenåring skal miste yrkes- og studiemuligheter for å forfalske en billett?

Vi burde huske hvordan det var med umodne frontallapper og en ivrig villighet til å ta unødvendig risiko for smålig sosial gevinst. Det er nærmest et nevrobiologisk faktum at tenåringer vil ta snarveier så fremt det lar seg gjøre, uten at det forteller oss noe om deres fremtidige karrierepotensial. Ingen andre enn selveste Erna Solberg brukte falsk legitimasjon på polet i ungdomstiden. Og hun står ikke alene med lovbrudd i sin tenåringsbagasje. Barack Obama og Jens Stoltenberg prøvde cannabis. Steve Jobs tok LSD. Inga Marte Thorkildsen og Geir-Ketil Hansen innrømmet å bruke cannabis eller andre narkotiske stoffer. Ingen av disse burde fått deres karrierer begrenset, tross deres ulydighet som ungdom.

Det er sant at det politianmeldes for dokumentforfalskning ved falsk billett andre steder også, men TFT skiller seg ut med sin signalkampanje og automatikk av politianmeldelser når de sannsynligvis har det mest lettlurte mobilbillettsystemet i Norge. Det er svært vanskelig – så fremt bussjåføren gjør sin jobb – å lure seg på busser sørpå med RuterBillett sin kontrollfunksjon.

Ved å legge en satsning på eget billettsystem, så kunne TFT hindret at personer med falske billetter kom seg på bussen, og nærmest fjernet incentivet for å forfalske billetter. Dette ville bidratt til at tenåringer ikke fikk begrenset sine studie- eller yrkesmuligheter. Men nei, Kurt A. Bones og resten av ledergruppen i TFT har heller valgt å true ungdommer med livslange konsekvenser. Det er verken effektivt eller hensiktsmessig, og viser en manglende forståelse av hva tenåringer kan finne på å gjøre med en billettløsning som nærmest ber seg om å lure.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse