FÅR STØTTE: Samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali fra Bodø har opplevd ekstrem hets fra nett-troll på ytterste høyre fløy. Foto: Tom Melby/Avisa Nordland

Stå opp for Sumaya

Resett bidrar ikke til en mer åpen debatt. De lukker den.

Det er prisverdig at statsminister Erna Solberg (H) nå tar spaltisten og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali fra Bodø i forsvar.

– Måten Sumaya og andre unge debattanter møtes på, er forkastelig. Det er helt uakseptabelt at Sumaya utsettes for negativ sosial kontroll fra nett-troll på ytterste høyre. Med det mener jeg at de gjennom sin aggressive oppførsel har lyktes med å midlertidig tvinge henne til taushet, sier statsminister Solberg til Klassekampen.

I slutten av forrige måned klaget Jirde Ali inn nettstedet Resett til Pressens Faglige Utvalg (PFU), for brudd på flere punkter i Vær varsom-plakaten. Bakgrunnen er at nettstedet la ut et anonymt innlegg hvor hun ble utsatt for verbale angrep. Fredag ble det kjent at Jirde Ali trekker seg fra flere åpne arrangementer på grunn av økt hets mot henne.

I debatten har nettstedet Resett og redaktør Helge Lurås fått mye kritikk.

Det er særlig den omfattende praksisen med anonyme innlegg som er problematisk. Det skal svært gode grunner til for å publisere anonyme innlegg, særlig når disse inneholder karakteristikker og angrep på andre mennesker. 

Det generelle inntrykket er at Resett henter inspirasjon fra de mest uforsonlige sidene ved det amerikanske alternativ-høyre. Ikke minst i angrepene på de etablerte, redaktørstyrte mediene og pressens organisasjoner.

I kommentarfeltene bobler det en uforsonlig aggresjon mellom linjene. Redaktør Helge Lurås snakker selv ofte med myk innestemme i det offentlige rom, men gjør ikke noe for å dempe ekstremismen på egen plattform. Og han spiller gjerne offer, som en slags forsvarer av ytringsfriheten.

Men måten Resett redigeres på, etterlater et inntrykk av at ønsket ikke er å fremme dialog, men konflikt. Nettstedet kunne spilt en rolle med synspunkter som har en naturlig plass i det norske ordskiftet, både i kritikken av innvandringen, multikulturalismen og identitetspolitikken. Denne kritikken kan fremføres fra flere ulike posisjoner, både fra høyre og venstre.

Problemet er formen, som er grov hets av meningsmotstandere, enkeltpersoner og grupper. Og desto mer bråk og konflikt Resett pisker opp, desto vanskeligere blir det å bekjempe den farlige polariseringen i vårt samfunn.

Det vi i tillegg ser, er hvordan ytterpunktene drar gjensidig nytte av hverandre. Den identitetspolitiske venstresiden har en tendens til å plassere folk som snakker fra et ståsted i et liberalt sentrum, i samme bås som Resett. Noe som kan få stadig flere moderate stemmer til å vegre seg mot å ytre seg. Og slik suges luften sakte ut av rommet i midten - og sentrum - i norsk politikk. Mens ytterfløyene styrker seg.

Resett bidrar med andre ord ikke til en mer åpen debatt. De lukker den.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse