Annonse
Et uregulert marked for forbrukslån rammer geografisk og sosialt skeivt, og kan i ytterste konsekvens forsterke slike skiller, skriver artikkelforfatterne. (Foto: Colourbox)

Stå opp for de svake mot forbruksgjeld-fella!

Det er i dag mulig å tjene store penger på å sette desperate mennesker i en enda vanskeligere situasjon. Det er vi som samfunn ikke tjent med. Vi vil oppfordre finansministeren til å vurdere ytterligere innstramminger i regelverket.

Denne uken kunne vi lese statistikken fra gjeldsregisteret. Nord-Norge okkuperer store deler av topp 30-listen. I flere kommuner er gjelden på over 50 000 kroner pr innbygger.

Det dreier seg ikke om et lite kredittkortlån for en regning, i påvente av at lønna kommer inn to dager senere. Bak tallene skjuler det seg for det meste tragiske historier. Folk i en desperat situasjon havner i et enda dypere uføre på grunn av forbrukslån og kredittkortgjeld med 15-23% rente, noe man i utgangspunktet aldri ville bundet seg til. Det er store marginer i dette markedet. Det kommer ikke samfunnet til noen nytte, ofte er det med fellesskapets midler det til slutt må ryddes opp.

 Det er svært positivt at regjeringen har gjort innstramminger i regelverket. Det har hjulpet. Gjeldsvekst er snudd til gjeldsnedgang. Men det er ikke nok. For selv med disse innstrammingene, er det folk som har fått slettet forbruksgjeld på 300.000 i en måned, som får ny gjeld på 500.000 måneden etter. Til tross for betalingsanmerkninger og inkassoer i deres navn. Det er fremdeles behov for oppstramming.

Vi vil derfor oppfordre Jan Tore Sanner til å se på om mer kan gjøres. Finanstilsynets anbefalinger kan ikke bare være veiledende overfor forbrukslånbankene. Det bør ikke være lov til å operere med en skyhøy rente som overhodet ikke speiler en markedsrente, i en situasjon hvor markedsrenten er rekordlav.

Dette handler om hvilket samfunn vi vil ha. Og at vi står opp for de mest utsatte, at de ikke havner i en gjeldsfelle som de ikke kommer seg ut fra. Et uregulert marked for forbrukslån rammer geografisk og sosialt skeivt, og kan i ytterste konsekvens forsterke slike skiller.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse