Annonse
Ingen skal få innbille meg at man biler gjennom halve Europa, betaler 20.000 kroner for å få fiske, og så drar hjem med bare 15 kilo filet i bagasjen, skriver kommentator Tone Angell Jensen. Arkivfoto: Ole Åsheim

Står vi med hua i handa nok en gang?

Privatisering av allmenningen i Nord-Norge kunne vært en god lokal sak for Arbeiderpartiet. Dessverre har partiet heller tatt tak i “viktige” saker som fjerning av K’en i KRLE-faget. Da skal man ikke undre seg over at meningsmålingene ser ut som de gjør.

Hvorfor skjønner vi det ikke når allmenningen privatiseres rett foran øynene våre? Står vi nordlendinger med hua i handa nok en gang?

Hva ville skjedd dersom folk hadde tatt seg til rette og begynt å grave etter gull eller andre metaller i fjellene våre? Eller hvis private investorer kjøpte seg utstyr og bare satte i gang med å bore etter olje?

Det hadde betydd full stans, selvfølgelig. For vi regulerer jo tilgangen til naturressursene våre, vi tar hensyn til miljøet og vi passer på, ikke minst dersom det er snakk om fornybare ressurser. Eller?

Hva med kysten vår? Regulerer vi den og de enorme fornybare ressursene vi har  i havet? Selvsagt gjør vi det – med kvoter og konsesjoner i det store bildet. Men i det mindre bildet kan tilsynelatende alt skje når det gjelder kysten.

Vi har ei havbruksnæring som har fått dundre på med produksjon, til tross for advarsler og protester mot forurensing og etter hvert svart hav når det gjelder reker og kysttorsk mange steder. Det er ei næring hvor svinnet er på hele 260.000 tonn laks årlig, hvilket er 15-20 prosent av produksjonen. Det betyr økonomiske tap på om lag 15 milliarder, men det forteller kanskje litt om forholdene for fisken også?

Fjordfiskere rapporterer om kloakk i sjøen etter oppdrettsmærene, likevel vil fiskeriministeren femdoble produksjonen. På en pressekonferanse i Tromsø i går sa Per Sandberg at vi er i ferd med å utvikle ny teknologi, hvilket blant annet  innebærer at sjiten etter laksen blir tatt opp og utnyttet. Han sa også at de teknologiske nyvinningene, som for en stor del kommer fra olje og gassnæringa, gjør at miljøproblemene for havbruket vil bli kraftig redusert. Det er bra det, Sandberg, men man burde kanskje avpasse farten i produksjonen etter strengere miljøstandarder?

Nordlys brakte lørdag en reportasje om havbruksnæringa, der det kom fram at oppdrett i Nord-Norge samlet sett hadde en omsetning på 23 milliarder kroner i fjor, et overskudd på 9 milliarder og hele 3 milliarder i utbytte. Men det lokale eierskapet har falt fra 59 til 46 prosent på åtte år, og de store gigantene, med tilhørighet langt utenfor Nord-Norge, tar med seg verdiene ut av landsdelen.

Tilbake står vi, med hua i handa.

Likevel legger regjeringens nybakte eksportstrategi opp til flere utenlandske investorer og eierskap..

Stortinget har nå bestemt at vertskommunene skal få en liten skjerv som kompensasjon for leie av arealer, tort og svie. Det er et framskritt, men et lite framskritt. For beløpene er alt for små.

Parallelt med protestene mot oppdrettsnæringa, har ei ny og stort sett helt ukontrollert næring fått bygge seg stor og sterk: fisketurismen. Igjen roper kystfiskerne varsko – for nærmest døve ører. Bestanden av kysttorsk uroer forskerne, og det er få som nå er i tvil om at turistene tar opp store mengder torsk og kveite. De kan ta med maks 15 kilo ut av landet, det er det nok bare en promille av dem som bryr seg om.

NRK hadde for noen uker siden en reportasje  fra Bergsfjord i Finnmark. Der hadde en tsjekkisk forretningsmann kjøpt to hus i bygda og etablert en fiskecamp. Husene fikk han veldig billig, og nå inviterer han fiskere fra eget hjemland til eksklusivt fiske i Bergsfjord. Pris: 20.000.- for ei lita uke! Den lokale kjøpmannen sukker oppgitt, for disse turistene legger ikke ei krone igjen i lokalsamfunnet. De har med seg absolutt alt de trenger fra lavkostlandet Tsjekkia. Det blir ingen inntekter og heller ingen skatteinngang til kommunen.

Ingen skal fortelle meg at man biler gjennom halve Europa, betaler 20.000 kroner  for å få fiske og så drar hjem med bare 15 kilo filet i bagasjen. Slik regelverket er utformet og kontrollen håndhevet  er det tilnærmet risikofritt å dra ut av landet med flere hundre kilo.

Hvorfor skjønner vi det ikke når allmenningen privatiseres rett foran øynene våre? Står vi nordlendinger med hua i handa nok en gang?

Hva mener politikerne på venstresiden? Dette har, med noen få hederlige unntak fra SV for eksempel, knapt vært et hørbart tema i valgkampen. Dette kunne vært en god sak for Arbeiderpartiet.

Dessverre er en av de viktigste kampsakene der å fjerne K’en i KRLE-faget. Og da skal man ikke undre seg over at meningsmålingene ser ut som de gjør.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse