Annonse

Statlig skandale

Russland vil neppe stå og applaudere en kinesisk overtakelse av et stort stykke land på Svalbard

Historien om den enorme private eiendommen som nå er til salgs på Svalbard, føles en smule bisarr. Av flere grunner. De færreste har nok hatt kjennskap til at det på øygruppen fantes slike private gods. Men dette er altså ett av to. Og med Svalbards spesielle folkerettslige status, kan et areal på størrelse med Bærum kommune nå bli avhendet til hvem som helst på kloden. Også til en stormakt.

Kina er nevnt som en sannsynligvis svært interessert kjøper. Den asiatiske kjempen har allerede kjøpt store landområder på Grønland og viser en stor iver som aktør i Arktis. Landet har allerede lenge hatt virksomhet på Svalbard, blant annet med en fast forskningsstasjon i Ny Ålesund. Få tviler på Kinas ambisjoner i Arktis. De er begrunnet både i vitenskapelige, næringsmessige og maktpolitiske interesser. Stormakten trenger tilførsel av alle slags ressurser, både materielle og kunnskapsbaserte. 

Rent bortsett fra at det for oss nordboere føles fremmed og feilaktig at en asiatisk stormakt skal kunne eie store områder av et stykke land vi regner som norsk, er det andre og mer rasjonelle grunner til at en slik utvikling neppe er ønskelig. Vi har allerede et stort russisk nærvær på Svalbard, og Russland vil neppe stå og applaudere en kinesisk overtakelse av et stort stykke land på øygruppen. Norske Svalbard-kjennere, som Willy Østreng, advarer også mot en slik handel. Med et slikt fotfeste på Svalbard vil Kina skaffe seg en sterk, strategisk plattform for videre arktisk ekspansjon, mener flere Svalbard-eksperter.

Det paradoksale i denne situasjonen er at eierne av eiendommen har tilbudt den norske stat å kjøpe den, men har knapt fått respons. I Næringsdepartementet har man dratt føttene etter seg og vist liten interesse for å komme i gang med å saksbehandle den. Tilbudet kom i januar, men i mai har man altså ennå ikke tatt stilling til saken. Den er fortsatt til behandling. Dette kan medføre at salget vil skje før det statlige byråkratiet har fått ut fingeren og at eiendommen slik glipper for Norge. I så fall har vi å gjøre med en fullblods, statlig skandale.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse