Annonse
Andøya Flystasjon var planlagt og bygget opp som en jagerflystasjon under den kalde krigen, godt planlagt som base ved krig og konflikt. I en krig vil Norge trenge både Andøya, Bardufoss og Evenes, skriver Stein-Håkon Eilertsen (bildet): Foto: Ragnar Bøifot, Fremover

Statsminister, mener du seriøst at Andøya flystasjon er en fredsbase?

Dersom statsministeren faktisk står inne for uttalelsen sin, lurer jeg på hvorfor du ikke pålegger FD en umiddelbar sikring av Andøya Flystasjon – sett i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon?

Mener vår statsminister seriøst at Andøya flystasjon, nordområdenes mest strategiske plasserte militære flybase, kun er brukbar i fredstid?

Erna Solberg, først registrerte jeg at Statssekretær Bø uttalte dette i avisen Nordlys den 18 oktober 2016. På nettmøtet den 23 november 2016, hvor det norske folk kunne stille deg spørsmål, uttalte Statsministeren det samme. 
 
Erna Solberg, skal vi forstå dette som den offisielle holdningen og argumentasjonen bak stortingsvedtaket 15. november 2016? At Andøya flystasjon ikke kan opprettholdes og videreføres fordi den militære flybasen kun er egnet i fredstid? Jeg kan ikke tro at du og Øystein Bø virkelig mener dette. Andøya Flystasjon var planlagt og bygget opp som en jagerflystasjon under den kalde krigen, godt planlagt som base ved  krig og konflikt.
 
Dersom statsministeren faktisk står inne for uttalelsen sin, lurer jeg på hvorfor du ikke pålegger FD en umiddelbar sikring av Andøya Flystasjon – sett i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon? Prisen for det norskproduserte luftvernsystemet NASAMS medium range er 500 millioner kroner. Dette anser jeg som en billig investering for å beskytte vår viktigste strategiske militære flybase. 
 
Luftvernbeskyttelse av Andøya flystasjon klargjør den som jagerflybase. Norge er avhengig av flere baser for jagerfly ved en eventuell konflikt, og hvor våre allierte kan komme til unnsetning. Er investeringskostnaden for å videreføre og beholde Andøya så lav at Statsministeren må forsvare nedleggelsen ved å villede det norsk folk? Andøya flystasjon er ingen fredsbase. I en krig vil Statsministeren og Norge ha behov for både Andøya, Bardufoss og Evenes.
 
Uttalelsen fra deg og Øystein Bø må forklares, jeg forstår ikke hvilken informasjon dere har fått, for å kunne påstå at Andøya Flystasjon kun er en fredsbase.

Til slutt, hva mener våre allierte, NATO om at Norge legger ned de viktigste militære flybasene i Nord Norge? De har jo tross alt investert flere milliarder i disse flybasene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse