Annonse
Statsministeren opplever seg sjøl som høflig når hun setter av tid til et møte med Finnmarks fylkesordfører. Det burde være omvendt. Landets øverste leder burde med bekymring innkalt fylkets øverste leder til et møte om situasjonen som har oppstått, nå når så mange ikke vil slutte rekkene. Det ville blitt oppfattet som respektfullt av alle oss som stemte nei, skriver Lisbeth Isaksen. Foto: Scanpix

Statsministeren vil ha orden i rekkene

Statsministeren virker nedlatende og opptrer som en bedreviter overfor befolkningen i Finnmark.

Vi slutter ikke rekkene. Vi har ennå ikke oppfattet gevinsten, og da tar følelsen av å bli overkjørt over.

Statsminister Erna Solberg (heretter Erna) maner til orden i rekkene uten kjærlighet eller involvering. Hun virker nedlatende og opptrer som bedrevitende overfor befolkninga i Finnmark. Min påstand tar utgangspunkt i hennes siste svar 5. juni i Nordnorsk debatt, til fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (heretter Ragnhild).

Ragnhild dro til Oslo for å møte Erna. Hun skulle understreke kraften i motstanden befolkninga i Finnmark har mot sammenslåing av Troms og Finnmark. Når 87 % i en folkeavstemming sier nei, er det ikke et liksom-svar, det er et svar som skrikes etter å bli forstått. Men det gjør ikke statsministeren, det vet vi. Det er heller ikke det jeg vil fokusere på her, men heller det statsministeren sier om opptakten til møtet. Det var nemlig Ragnhild som ønsket møtet og Erna opplever seg sjøl som høflig og rigger tid. Etter min mening burde det vært omvendt. Landets øverste leder burde med bekymring innkalt fylkets øverste leder til et møte om situasjonen som har oppstått nå når så mange ikke vil slutte rekkene. Det ville blitt oppfattet som respektfullt av alle oss som stemte nei. 

Det andre er Ernas oppfatning av Finnmarks rolle i samarbeidet med Russland. Det er direkte historieløst av Erna å “fnyse” av Ragnhilds påstand om den viktige rollen folk i Finnmark har og har hatt over veldig lang tid. Alle vet at folk i Finnmark mer enn andre, har spilt en betydelig rolle i et storpolitisk spill også under den nåværende kalde krigen. Det viktigste har skjedd uten tanke på profitt i form av penger, det har skjedd fordi det for oss er naturlig å være venner med naboen. Dette naboskapet trues av gjensidig redsel for hverandre, og Norges rolle overfor det mektigste NATO-landet, USA.  Når Willy Bangsund kjører mange mil med brytere fra Finnmark, til en gymsal inne i de russiske skoger, eller Bente Andersen setter opp teaterstykker med norske og russsiske skuespillere, så er det ikke for å tjene penger.  Det er for å dyrke et vennskap og for å gi nordområdene en stemme i Russland.  Indirekte balanserer Willy og Bente norsk utenrikspolitikk. Sånt fnyser man ikke av, Erna.

Det tredje jeg vil fokusere på, er Ernas påstand om at tjenestetilbudet blir så mye bedre med større regioner. Tja, det kommer jo an på. Tjenestetilbudet er til enhver tid proposjonalt med den kompetansen man besitter. Vi i Finnmark er vel ikke overbevist om at kompetansen nødvendigvis øker med å flytte noen grenser. Vi sender mange finnmarkinger med god kompetanse, ut av fylket. Men vi er også en god plattform for godt utdanna folk sørfra som ønsker seg jobb i kompetansemiljø i Finnmark, for eksempel i fylkeskommunen. Over år er dette ganske jevnt fordelt. Etter min mening er pratet om å øke kvaliteten i tjenestetilbudet, en fordekt historie om et politisk mål om å spare penger. Om to kommuner på 1000 innbyggere hver, slår seg sammen, vil nødvendigvis ikke kompetansen øke i noen av kommunene. Om de to kommune for eksempel hadde en skolefaglig ansvarlig som hver hadde ansvar for  2 skoler, så er omfanget av antall skoler ved sammenslåing så lite at det ikke trengs mer enn en skolefaglig ansvarlig. En stilling spart, altså.  Skulle Erna levd opp til eget prinsipp om at større enheter gir økt kvalitet, burde alle kommuner med noen unntak, vært tvangssammenslått i Finnmark. Større er vi ikke, faktisk. 

Beklager Erna, men vi stoler ikke på din tilnærming. Det eneste du har oppnådd er en befolknings følelse av at identiteten skal reduseres. Vi slutter ikke rekkene. Vi har ennå ikke oppfattet gevinsten, og da tar følelsen av å bli overkjørt, over. Ragnhild representerer oss på en eksemplarisk måte, vi forventer faktisk at du som statsminister for hele landet, gjør det samme.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse