Annonse
Justisminister Per-Willy Amundsen har truet med boikott av Nordlys etter at avisen stilte spørsmål om finansieringen av den nye innfartsveien til Tromsø. Foto: NTB Scanpix.

Statsråd på deltid

Per-Willy Amundsen hopping inn og ut av statsrådstolen mangler sidestykke i norsk politisk historie.

Jeg venter i spenning på når begeret er blitt fylt for den sindige statsminister.

Justisminister Per Willy Amundsen (FRP) har innført en ny parlamentarisk praksis som innebærer at han og eventuelt andre statsråder fra FRP, kan hoppe inn og ut av statsrådrollen ettersom det passer dem. Amundsen er landets første statsråd på deltid. Fra 0900 til 1600 er han justisminister, senere på dagen er han førstekandidat for Troms FRP?

Utgangspunktet for Amundsens parlamentariske piruett ut og inn av statsrådstolen, var partifellen statssekretær Tom Cato Karlsens utsagn om at denne ikke kunne garantere for finansieringen av ny E8 til Tromsø. Det fikk Amundsen til å kle av seg statsrådkappa, og avfyre et hofteskudd med grovt hagl mot avisa Nordlys. I følge Amundsen var det stortingskandidaten fra Troms FRP som avfyrte skuddet mot Nordlysredaktøren. Ikke statsråden.

«Jeg har også tidligere brukt begrepet Pravda om Nordlys.» Sa stortingskandidaten fra Troms FRP. I neste omgang presiserte Amundsen at han trådte inn igjen i rollen som statsråd. Hvilket begrep han da ville benytte om landsdelens største avis, ble det ikke spurt om. Det kan skape komplikasjoner hvis det kjente politiske dobbeltmenneske fra Harstad skulle møte førstekandidaten fra Troms FRP og justisministeren fra regjeringen Solberg, og en impertinent Tromsøjournalist på samme pressekonferanse.

-Hva mener statsråden om den ledende nord-norske avisa Nordlys?

- Som den ledende nord-norske avisa, vil regjeringen selvsagt behandle Nordlys på linje med all annen presse.

- Men hvordan stiller førstekandidaten for Troms FRP seg til Nordlys?

- På samme måte som overfor ethvert annet Pravda. “Jeg vurderer en boikott av Nordlys.”

Det politiske spillet som Amundsen har satt i gang i Troms mangler sidestykke i norsk politiske historie. Som politiker har selvsagt Amundsen rett til å angripe så vel presse som politiske motstandere, men både presse og andre politikere har rett til å vite hvem man forholder seg til: Tromskandidaten eller justisministeren.

Amundsen har gjentatte ganger tidligere opptrådt på den politiske arena med friske utspill om samer, muslimer, det venstrevridde klimakomplottet m.v. Med statsrådverdighet avviser Amundsen debatt om alle sine historiske uttalelser. Også de som ligger snublende nær samtiden.

Det forunderlige i dagens politiske bilde er den politiske lealause holdningen som statsminister Erna Solberg lar sine FRP-statsråder spille. Det gjelder så vel Amundsen som innvandringsminister Sylvi Listhaug. Begge bidrar de to til å skape usikkerhet regjeringens politikk på sentrale områder.

Jeg venter i spenning på når begeret er blitt fylt for den sindige statsminister. Hvor lenge kan Amundsen og Listhaug skjene rundt på regjeringsdekket med sine løse kanoner?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse