Annonse
Justisminister Per-Willy Amundsen er statsråden som har blitt stedfortreder for seg selv.

Dobbeltmennesket Amundsen

Hvem av de to Amundsene er det som til enhver tid vil snakke i den kommende valgkampen for eksempel? Er det justisministeren, eller er det førstekandidaten fra Troms?

For hvem av de to Amundsene er det som til enhver tid vil snakke i den kommende valgkampen for eksempel? Er det justisministeren, eller er det førstekandidaten fra Troms? Når skal velgerne vite hvem som sier og mener hva?

Justisminister Per-Willy Amundsen liker ikke å bli konfrontert med sine tidligere uttalelser og politiske sprell.  Akkurat dette er han ikke alene om. Det har han til felles med svært mange politikere, blant andre de som i sin tid hadde væpna revolusjon på partiprogrammet, for eksempel, og som med tiden har kommet i ansvarlig posisjon. Det er ikke alltid like fornøyelig  å møte seg selv i døra.

Da den ferske justisministeren mottok nøkkelen til sitt departement,  avvæpnet han alle spørsmål om sine tidligere, og temmelig oppsiktsvekkende, uttalelser. For nå taler Amundsen som statsråd i regjeringen Solberg, og da er det regjeringens politikk han forfekter. Den ligger som kjent et stykke unna Amundsens synspunkter på en rekke aktualiteter. Enten han ble bedt om å kommentere tidligere uttalelser om klima, innvandring eller Schengen, satte han på “repeaten” fra kommunikasjonsrådgiverne til Frp: nå skal han holde seg til regjeringens politikk, Sundvollen-erklæringen og samarbeidsavtalen med Venstre og KrF.

Dette var strategien for å komme unna alle spørsmålene han visste ville bli stilt. Nå måtte selv journalistene forstå at Per-Willy Amundsen har foretatt et aldri så lite hamskifte.

Amundsen har altså delt seg selv i to roller, en som statsråd og en som Frp-politiker. Denne personlighets-splitten er ikke uproblematisk. I alle fall ikke for velgerne.

For hvem av de to Amundsene er det som til enhver tid  vil snakke i den kommende valgkampen for eksempel? Er det justisministeren, eller er det førstekandidaten fra Troms? Når skal velgerne vite hvem som sier og mener hva?

 Innvandringspolitikken vil bli hyppig debattert i månedene framover mot valget. Er det statsråden eller hans alter ego Frp-politikeren som svarer når debatten tetner til?

Og når spørsmål rundt vår tilknytning til Schengen-avtalen kommer opp, er det stortingskandidat Per-Willy Amundsen som svarer, eller er det dobbeltgjengeren i Justisdepartementet?

Justisminister Amundsen er blitt stedfortreder for seg selv. Justisminister Per-Willy Amundsen  kommer ikke til å kritisere eller gjøre noe med Finnmarksloven, en lov som Frp-politikeren Per-Willy Amundsen er sterkt imot.

Å leve et dobbeltliv er alltid slitsomt. Per-Willy Amundsen har med denne strategien ikke gjort det enkelt, verken for seg selv eller for partiets kjernevelgere. De som forventer mer populisme fra denne kanten, kan komme til å bli skuffet. Det vil igjen gå ut over oppslutningen. Og motsatt: de som ikke forventer grovkalibret Frp-skyts fra en justisminister vil få vann på mølla hvis dobbeltgjengeren slippes løs.

Det går mot en veldig interessant valgkamp nordpå.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse