Annonse
Kaptein fra SMERSj
Kaptein fra SMERSj, film "I august 44"

Vant Den røde arme etterretningskrigen mot Abwehr og SS i forkant av frigjøringen av Øst-Finnmark?

I spissen for den hemmelige krigen mot tysk Abwehr og SS sto kontraspionasjeavdelinger opprettet som en del av Den røde arme – SMERSj – eller “Død over spionene,” ledet av Viktor Abakumov.

Våren 1943 satte SMERSj i gang et storskala radiospill. Samtidig intensiverte SMERSj letingen etter fiendelige agenter som overførte militær informasjon til tyske etteretningstjenester om sovjetiske tropper, reserver og plassering av hovedkvarterene. Sovjetisk desinformasjon ble ofte overført gjennom de tidligere agentene til de tyske etterretningstjenestene Abwehr og SD.  SMERSj sendte altså egne agenter til Det tredje riket og tyske satellittstater, arresterte fiendens agenter-kurerer osv.

Statssikkerhetskommissær Abakumov desinformerte fiendene i tett kontakt med ledelsen i generalstaben for Den røde arme: Vasilevskij, AntonovSjtemenko. Overføring av desinformasjon ble ofte utført etter at general Antonov og kommissær Abakumov i felleskap godkjente radiotelegrammene.

Våren 1944 overtok SS-Brigadeführer Schellenberg ledelsen i Abwehr og overførte Abwehr til SS-kommando. Et resultat av dette ble at Wehrmacht sluttet å stole på Abwehr på samme tid som generalstaben i Moskva begynte å planlegge frigjøringen av Øst-Finnmark.

I forkant av frigjøringen av Norge klarte ikke tyske etteretningstjenester å opprette underjordisk arbeid eller partisankrig i Sovjetunionen. Forsøkene på å sette i gang opprør bak fronten mislykkes, i krigsårene har SMERSj tatt i besittelse 631 agenters radiostasjoner, hvorav mer enn 80 ble brukt i radiospill for å drive med desinformasjon og fange nazistiske agenter.

  • Kilde. Makarov, V., Tiurin, A. (2018). SMERSj: krig i eteren 1942-1945. Moskva

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse