Annonse
Nordnorske lokalsamfunn er rike på blant annet fiskeri, natur og kultur. Og befolkningen utviser mye engasjement for sin egen landsdel og fremtid. (Foto: Rune Langnes)

Steike bra, Nord-Norge!

Det finnes en virkelighet utenfor ring 3 i Oslogryta. Selv om endel politikere og byråkrater noen ganger gir inntrykk av det motsatte.

Selv om politikken mange ganger kan virke brutal og nådeløs, viser de mange mindre samfunnene i nord at det er liv (laga).

I mange nordnorske lokalsamfunn yrer det av liv og engasjement. I juli arrangeres det nok en gang sommer-Melbu. Lokalsamfunnet med postnummer 8445 er kanskje ikke stort om man regner i innbyggertall. Men likevel gjør de mange lokale ildsjelene det mulig med en festival som dette hver sommer.

Det betyr mye for de som bor her. Og det fungerer som et lim som skaper samhold og livsglede blant innbyggerne. Kultur er viktig.

Historisk sett skal vi ikke kimse av Melbu. Hovedgården og fiskeindustrien vitner om da dette kystsamfunnet var et industrielt knutepunkt, regionalt og nasjonalt. En av nasjonens meste anerkjente sangerinner, Kirsten Flagstad, fikk visstnok i sin tid stipend av Maren Frederiksen fra Melbu til å ta utdannelse i utlandet. Noe som kan ha bidratt til at Flagstad fikk den karrieren hun fikk.

I november ser en ny festival dagens lys på Stokmarknes; “Herlig høst” hvor musikk står sentralt. Og hva engasjement angår kommer man ikke utenom Andøya. Etter at rikspolitikerne valgte avvikling av Andøya flystasjon, har samfunnet i havgapet mobilisert, og kokt av kampvilje. De føler seg sveket av storsamfunnet. Mange spør seg: Hva med fremtiden? Hvordan vil tapet av abeidsplasser virke inn på kort og lang sikt? Det er lett å forstå folks frustrasjon.

Selv om politikken mange ganger kan virke brutal og nådeløs, viser de mange mindre samfunnene i nord at det er liv (laga). Og at de ønsker at det skal være sånn frem i tid også.

Så da er det på sin plass å ønske god sommer, og si: Steike bra, Nord-Norge!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse