Annonse
Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sliter med å få kontroll med rutiner og økonomi i Tromsø.

Mangler kontroll

En to-årig engasjementstilling for idrettshaller i Tromsø skapte bruduljer i formannskapet i dag.

-Det er ikke akseptabelt at vi i kommunen har brukt en million kroner på noe helt annet enn det som var bestillingen. Min tålmodighet nærmer seg bristepunktet, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

Hun legger ikke noe mellom, Røymo. Det er på det rene at ordføreren leverer en nådeløs kritikk av administrasjonssjef Brit Elin Steinveg.  Kommuneloven er nemlig brutt. Og det er naturligvis en alvorlig sak for den som sitter med det øverste ansvaret.

Problemene har tårnet seg opp for Steinveg den siste tiden. Skandalen med Dreis som er avslørt her i Nordlys, dokumenterer en utrolig mangel på intern kontroll. Skandalene rundt Tromsøbadet fikk nylig hard medfart i en revisjonsrapport, og kommer til å koste kommunens skattebetalere dyrt. Det har nylig blitt kjent at Tromsø Alpinpark skylder kommunen millioner, og på toppen av det hele kommer altså en ulovlig ansettelse.

Det siste tar seg dårlig ut når det er innkjøpsstopp på rådhuset, og det eneste man har råd til er såpe og toalettpapir.

Det er ikke akkurat noen gullrekke kommunens øverste administrative sjef kan presentere. Da har vi ikke nevnt det faktum at hun har mislyktes fullstendig med å få kontroll på kostnadene innenfor helse- og sosial, der overskridelsene fortsetter.

Hun var ved flere anledninger skapt et inntrykk av at hun skal være hard i klypa. Men budskapet har ikke gått inn. For en ukultur knyttet til mangel på respekt for budsjettrammer ser ut til å leve i beste velgående under Steinveg.

Steinveg ble ansatt i april 2016, i et åremål på seks år, og etterhvert har det blitt mange kontroversielle saker knyttet til henne. Det kan skje, og det vil alltid være fokus på toppsjefen i Nord-Norges største kommune.

Problemet for Steinveg er at feiltrinn ser ut til gjenta seg, og at det er lite læring og forbedring å spore. I tillegg klager politikerne over at de ikke får informasjon. Flere gir uttrykk for tynnslitt tillit mellom politikere og administrasjon. Spesielt er Høyre gruppeleder Erlend Svardal Bøe sterkt kritisk.

Ordfører Kristin Røymo har vist stor tålmodighet med Steinveg. Det skyldes kanskje også det var hun og Jarle Aarbakke som ansatte henne. Det er ikke sikkert den nye ordføreren Gunnar Wilhelmsen vil ha like stor tålmodighet som Røymo.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse