Kanskje skulle regjeringen for å få bedre råd, legge ned hele Finnmark? Flytte Finnmarks befolkning, alle «latsabbene», vi som kun blir sett på som en stor utgiftspost, av mange i sør. Sperre av fylket, bygge opp en «mur»,  slik at bare de som må, kommer inn. Arbeidere kan sluses inn og ut på skift, som på oljeplattformer, dersom noen trenger å være i Finnmark, skriver Inger Elisabeth Nilsen. Illustrasjon: Nordnorsk debatt

Steng Finnmark

Vårt Storting og regjering har bestemt å flytte/legge ned Finnmark fylkesting. Legge Finnmark inn under Troms, kaller jeg det. Jeg har ennå ikke funnet noen god forklaring på hvorfor. Hvordan skal det gagne Finnmark, gagne oss som bor her? Eller er det så enkelt som de fleste mener og tror; kun for å spare noen kroner og på samme tid gjøre Finnmark enda fattigere? Det er jo slik vi ofte føler det her oppe, og ingen har jo klart å gi noen god forklaring hvorfor de reguleringer og «tvangstiltakene» vi utsettes for er til vårt beste.

De fleste fiskemottak er lagt ned. Fiskekvoter blir borte. Vi har dårlig kollektivtransport. Våre veier trenger oppgradering og vedlikehold. Ny Hammerfest flyplass ble bestemt bygd for mange år siden. Den sto blant de øverst prioriterte i nord, men ble plutselig borte fra listen, da vår regjering hadde virket en tid.

Hammerfest sykehus som har vært planlagt og godkjent i mange år, vil koste ca 2 milliarder. Ennå i dag er det noen som skriker over seg, over hvor dyrt vårt sykehus vil bli. Et sykehus som skal betjene store deler av Finnmarks befolkning.

I Oslo bygges nytt nasjonalmuseum. Det ble godkjent av stortinget i 2013 med en kostnadsramme på nesten tre nye Hammerfest sykehus;  5,3 milliarder. Ettersom jeg har lest, vil museet antageligvis bli 142 millioner dyrere når det står ferdig.

Kanskje skulle regjeringen for å få bedre råd, legge ned hele Finnmark? Flytte Finnmarks befolkning, alle «latsabbene», vi som kun blir sett på som en stor utgiftspost, av mange i sør. Sperre av fylket, bygge opp en «mur»,  slik at bare de som må, kommer inn. Arbeidere kan sluses inn og ut på skift, som på oljeplattformer, dersom noen trenger å være i Finnmark.

Fisk, all sjømat, kan tas opp av store fabrikktrålere. Olje og gass likeså av store tankere eller legges i rør. Bergverksdriften vil nok kreve folk. Men vi lever i en tid der det meste om noen år kan gjøres av maskiner og roboter, det tror jeg regjeringen kjenner til. Vi har en fantastisk natur, så turarrangører fra sør kan komme hit for villmarksliv.

Militæret må selvsagt være her, og det må bygges opp på grensen mot øst. Det vil være betryggende for det sørnorske folk, som er så redd for Finnmarks store nabo.

Ser kanskje vårt storting og regjering for seg, at de med tiden skal legge ned Finnmark? Bare litt seigpining først, slik at vi drar frivillig? Slik at vi ikke blir noen utgiftspost for den norske stat?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse