Annonse
KLAR FOR AVGANG:Tromsø lørdag formiddag: Turister på vei på fra Tromsø til utflukt i nabokommunene Balsfjord og Målselv, i regi av et lokalt reiselivsselskap. Foto: Lars Eidissen

Steng grensene og send turistene hjem

Oppdatert søndag 15 mars kl 2200, med ny utvikling etter at artikkelen ble publisert: 

Justisdepartementet opplyser at det fra og med mandag 08.00 vil innføres nye regler som vil gjøre at utlendinger som ikke har særlig grunn til å være i landet, blir bortvist. I tillegg vil det fra tirsdag innføres karantenebestemmelser også for innreise fra Sverige og Finland, med unntak for de som bor og arbeider i grenseområdene. (red)

I Kirkenes sto ordfører Rune Rafaelsen i dag selv på kaia for å få turistene til å forlate kommunen. De har kommet dit med busser og bobiler over grensa fra Finland, andre med fly fra Oslo.

Han er redd for at han står overfor en tilsvarende beredskapskrise som i 2015. Da kom 6000 migranter over grensen fra Russland i løpet av noen få uker. Myndighetene i Oslo våknet alt for seint.

Nå står Kirkenes overfor et liknende scenario når det gjelder turisme mens koronaviruset sprer seg med høy fart. Rafaelsen mener at man i Oslo ikke helt forstår det som skjer på bakken langt unna. For mens regjeringen ber nordmenn om å droppe alle reiser til utlandet for å ikke spre smitten internasjonalt, er det fritt frem for utenlandske turister i den lille grensekommunen med 10.000 innbyggere. Det er selvmotsigende og inkonsekvent.

Det ser ikke ut til å være noen hjelp eller klare retningslinjer å få fra Oslo. Fylkesmannen, statens representant i Troms og Finnmark, er helt fraværende i den beredskapskrisen som tårner seg opp. Situasjonsforståelsen er ikke god nok.

Kirkenes-ordføreren er ikke i tvil om at det beste er om beredskapsansvaret vurderes flyttet til regionalt politisk nivå i samarbeid med kommunene.

Russland vil i dag stenge sin grense mot Norge i frykt for smitte, og nå ber Rafaelsen om at Norge gjør det samme. Kontroller grensene til Russland og Finland.  Stengte grenser ber også fylkesrådslederne i Nordland og Troms og Finnmark om nå, i en bønn til Erna Solberg.

I Tromsø står ordfører Gunnar Wilhelmsen i et like stort dilemma. Tromsø har blitt en stor hub for turisme.

Akkurat nå befinner det seg minst 1000 turister i Tromsø, sannsynligvis flere. De fleste har kommet med innenriks rutefly via Gardermoen, som har vært åpen som en sil i mange dager. Andre har reist med fly til Finland og Sverige, deretter kommer de over grensen til Norge med tog til Narvik, eller i busser. Karantene-reglene overholdes ikke, som Nordlys har dokumentert i en reportasje lørdag.

Mange etterlyser et større ansvar fra NHOs medlemsbedrifter innen reiselivet. Det er selvfølgelig nødvendig. Men så lenge sentralmakten ikke griper inn, kan trafikken fortsette. I dette markedet opererer også en lang rekke internasjonale reiselivsaktører ,som arrangerer turer til Nord-Norge. Og mange privatpersoner, særlig i Tromsø, leier ut leiligheter via Airbnb.

Det betyr at man fremdeles kan støte på grupper med italienere i Tromsø som er innkvartert gjennom airbnb, også  i små bygder utenfor byen. Der bor det mange eldre mennesker.

Dette er skremmende. Her er det mange som ikke er sitt ansvar bevisst og ikke lar solidariteten komme først. I tilfelle et utbrudd kan dette bli en ekstrem ekstra belastning for allerede hardt pressede lokalsykehus i nord. Nå må nasjonale myndigheter ta grep. Grensene må kontrolleres og turistene sendes hjem.

Strømmen av turister inn til Nord-Norge må stanses umiddelbart. Kommunene i nord er sårbare og må få konsentrere seg om sine egne innbyggere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse