Annonse
I SKUDDLINJEN: I mange år har skytebanen midt i det populære turområdet vært et betent tema i Tromsø, men hittil har alle forsøk å stenge eller flytte banen slått feil. Bildet er fra trening i Tromsdalen i regi av Tromsø Jeger- og fisk.

Steng skytebanen nå!

Det er nok snakk, nå er det tid for handling. Byrådet må stenge skytebanen i Tromsdalen.

I sin tiltredelseserklæring i fjor høst lovet byrådet å stanse skyteaktivitetene i friluftsområdet i Tromsdalen. Nå er byrådet plutselig ikke så sikre lengre. Til Nordlys sier byråd Jens Ingvald Olsen at «det ikke er godt å si hva som vil skje i år». Det er liten tvil om at det vil det være et stort nederlag for byrådet om den omstridte skytingen starter opp igjen i månedsskiftet mai/juni.

Det har vært bekvemt for skyttermiljøene i Tromsø å kunne ha tilgang på en sentrumsnær skytebane. Men lokaliseringen er og blir både provoserende og uakseptabel. Vi legger til grunn at byrådet nå innfrir det som fortsatt er et meget viktig valgløfte for titusenvis av mennesker som benytter områdene i Tromsdalen til friluftsformål. La oss igjen minne om at dette er det mest brukte friluftsområdet i hele Nord-Norge. Her har allmennheten i årevis blitt plaget med støy, stengte turstier og en bom som forteller at skyting pågår. At særinteresser på denne måten har fått fortrinn på bekostning av et stort flertall, og at det har pågått over flere tiår, er absurd.

Bloggeren Hanne Johnsen har det siste halvåret gjort en fenomenal innsats ved å grave fram ny dokumentasjon i saken. Mye tyder på at det har foregått et samrøre som har ledet til at politikerne har tatt beslutninger på sviktende grunnlag. At det ville ende med en uavhengig granskning, er helt naturlig. En gjennomgang av sakskomplekset fra kommuneadvokaten, med tanke på kommunens historikk i denne saken, er på ingen måte tilstrekkelig. Beklageligvis snakker vi her om tillit som er tynnslitt. Derfor er det med glede vi registrerer at kontrollutvalget i Tromsø kommune nå skal se på alle sider ved skytebanesaken. Man skal også belyse om gamle avtaler er juridisk bindende, og eventuelle rolleblandinger og habilitetskonflikter mellom kommunale saksbehandlere og sentrale personer i skyttermiljøene.

Det er uansett et faktum at det aldri har vært gitt tillatelse til skytingen på leirdue- og pistolbanene, og at det heller ikke har vært søkt om tillatelse til etablering av banene. Hva mer trenger byrådet for å handle? Trusler om rettsaker og trenering fra skytterne er ikke av ny dato. Men dette kan ikke isoleres til et spørsmål om juss. Det handler om politikk. Og handlekraft.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse