Annonse
HARDT RAMMET: Fjellheisen i Tromsø er et yndet turistmål i Nord-Norge, men har hatt full stopp siden 12.mars. Foto: Yngve Olsen

Stengt til 2021

Regjeringen har denne uken annonsert innreiseforbud til Norge fram til 2021.  Det er klart etter at Justis- og beredskapsdepartementet foreslår en midlertidig lov om innreiserestriksjoner.

For å hindre spredning av koronavirus skal dette gjelde helt fram til 1. januar. Det skal kun lages unntaksbestemmelser som avhjelper situasjonen for sektorer med kritiske behov, som helsevesenet.

Dette betyr at landet i praksis er stengt for all utenlandsturisme fram til årsskiftet. Dette får store konsekvenser for reiselivet i Nord-Norge, og særlig i Tromsø, som er helt avhengige av et internasjonalt kundegrunnlag. Dessuten starter vintersesongen tidlig.  Allerede i september pleier de første nordlys-turistene å være på plass. Slik blir det ikke i år.

Ifølge reiselivssjef Chris Hudson i Tromsø vil bortfall av hotellgjester medføre et inntektstap på 850 millioner kroner i årets fire siste måneder. Det er basert på overnattingstall fra SSB og beregninger fra Menon Economics. Tallene er kun for Tromsø by, for landsdelen er beløpene i sum langt større. Airbnb er ikke med i regnestykket.

Bransjeorganisasjonen Virke er tydelig på at et langvarig innreiseforbud må følges opp av ekstra tiltak for å hjelpe norsk reiseliv. Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen sier at mange reiselivsbedrifter nå ikke vil ha noen utsikter til inntjening. Det betyr at det ikke finnes penger til å ta mange ansatte tilbake fra permittering.

Uavhengig av eventuelle kompenserende tiltak er faren overhengende for at fravær av turister sommeren 2020, vil bli etterfulgt av bortfall av tilreisende i den neste vintersesongen. Vi er redd dette kan komme til utløse en bølge av konkurser og arbeidsløshet i reiselivet i landsdelen. Dette er næringsliv som består av en mengde små og mellomstore bedrifter uten kapitalreserver.

Dette viser til fulle de langsiktige og svært alvorlige økonomiske konsekvensene av korona-krisen. Den enkelte kan bidra noe ved å benytte seg av de turisttilbudene som finnes lokalt og i landsdelen. Dessverre vil det ikke monne nok. Derfor må regjeringen og Stortinget sette inn tiltak som holder reiselivsbransjen flytende.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse