JULEFEIRING I TROMSØ: Familien Carwell fra Australia er turister i Tromsø denne jula, og stusset på at ikke flere spisesteder i byen holdt åpent 1. juledag. Foto: Guro Kristoffersen Lysnes

Stengte dører i Tromsø

Vi må kunne forvente at det er mat og drikke å få kjøpt der vi kommer, selv om det står 25. desember på kalenderen. Det gjelder også i Tromsø.

Reiselivssjef Christopher Hudson og Visit Tromsø jobber for at byen skal bli en arktisk turistdestinasjon i særklasse. Og på mange områder har reiselivsnæringa lyktes med akkurat det. Nordlysturismen blomstrer på en måte det var umulig å tenke seg for bare få år tilbake, himmelfenomenet drar turister fra hele verden, og sørger for at vintersesongen er blitt en hjørnestein i næringa.

Likevel dukker det samme problemet opp hver eneste jul: mangelen på åpne restauranter og spisesteder i ishavsbyen. Situasjonen har rett nok bedret seg noe de siste årene, i den spede begynnelsen på vintersuksessen var det knapt nok et hotell som var åpent. Nå er det mange hotellgjester i Tromsø i jula, og disse har naturligvis tilbud om mat og drikke.

Men slik næringa har utviklet seg, bor ikke alle tilreisende på hotell med egen restaurant. Og for disse kan juledagene, og spesielt julaften og første juledag, bli et problem. I år var det bare en restaurant og et par spisesteder utenom hotellene som holdt dørene åpne på første juledag. Turister som Nordlys har snakket med, forteller at det har vært vanskelig å få tak i bord for å få seg en matbit.

Da blir det vanskelig å skulle konkurrere i verdensklasse, som reiselivssjefen uttrykker det. Folk betaler ikke tusenvis av kroner for å komme hit, for så å bli møtt med stengte dører i mørket og kulda. Det er skikkelig dårlig reklame for byen.

Det kan jo være at vi er vitne til en aldri så liten kulturkollisjon her. Vi nordmenn har tradisjon for å gå «i hi» i jula. Høytiden er forbeholdt familie og venner. Vi ønsker oss også mest mulig fri fra jobb og forpliktelser, for å kunne delta i familieselskap eller vennelag. Vi har ingen kultur for å gå ut og spise i jula, og slett ikke julaften eller første juledag.

Vi skal imidlertid ikke langt ut i Europa før bildet er et helt annet. Og, som reiselivssjef Hudson sier, folk fra andre kanter av verden er vant til å måtte betale litt mer for måltider på disse høytidsdagene. Sånn kan man få regnskapet til å gå i pluss på tross av økte kostnader.

Stadig flere legger vinterferien til arktiske strøk, også i jula, når det er mange fridager, og skoler og studiesteder er lukket. På samme måte som mange nordmenn velger å feire jul i Syden. Og vi må alle kunne forvente at det er mat og drikke å få kjøpt der vi kommer, selv om det står 24. eller 25. desember på kalenderen. Det gjelder også i Tromsø.

 

   

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse