Annonse
DEBUTERTE: - Mine foreldre kom fra bygda til Tromsø uten flisa i veggen, og det var sosialdemokratiet som ga dem muligheten til å skape gode liv, sa Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen på Ap-landsmøtet fredag. (Foto: Arbeiderpartiet)

Sterke Ap-kort fra nord

Det er betryggende at Gunnar Wilhelmsen i sin landsmøtetale la vekt på Tromsøs rolle som hovedstaden i Nord-Norge.

Det er interessant å se hvordan Gunnar Wilhelmsen, vanligvis tilbakeholden om eget privatliv, nå tar sin egen arbeiderklassebakgrunn med seg inn i iscenesettelsen av seg selv som Ap-politiker. Wilhelmsen, som er en rik forretningsmann, benytter sin egen familiebakgrunn for å skape en troverdig historie om seg selv som sosialdemokrat.

Han tok også et oppgjør med partikulturen da han for første gang entret talerstolen på Arbeiderpartiets landsmøte. Ordførerkandidaten fra Tromsø la ingenting i mellom i sin beskrivelse.

Wilhelmsen snakket rett fra levra om maktkamper og nedrakking som skremmer velgerne bort fra Arbeiderpartiet.  Det viser at Wilhelmsen har mot til å utfordre om ømtålige tema. Det kan bli en nyttig egenskap som Ap-ordfører i en av landets viktigste byer.

Det er i tillegg betryggende at Wilhelmsen i sin landsmøtetale slo fast at Tromsø er hovedstaden i nord, og påpekte det ansvaret som følger med å være storebror. Tromsø skal føle et ansvar for å løfte en hel region, ikke bare seg selv, sa Wilhelmsen. Det er et klokt budskap om Tromsøs rolle i vår egen landsdel.

Sjelden har et Ap-landsmøte vært så preget av distriktspolitikk. Og mange av dem som snakker høyest og blir lyttet til, kommer fra Nord-Norge.

Det gjelder blant andre Bodø-ordføreren Ida Pinnerød, Aps for tiden mest profilerte kommunepolitiker i Nord-Norge. Men også stortingsrepresentant Cecilie Myrseth, fylkesordførerkandidat Bjørn Inge Mo i Troms og Finnmark, og ikke minst den nye nestlederen fra helgelandskysten, Bjørnar Skjæran, har markert seg.

Skjæran pekte på at budskapet «By og land, hand i hand», har like stor gyldighet i dag som da det ble lansert i 1933. Blant de utsagnene som blir stående fra landsmøtet, er Skjærans utsagn om at Ap må ha en politikk for både el-sykler og kraftkommuner, for både trikk, truck og traktor.

Det har vært påpekt de politiske talentene mangler i Ap. Det er interessant å registrere at det for Nord-Norges vedkommende virker å være motsatt. Ap har flere spennende unge politikere å gang fra landsdelen.

Unge Aleksandra Seljeseth (18) fra Tromsø egnes som et stort talent, og ble plukket ut til å sitte i et panel under landsmøtet. Marta Hofsøy,  også hun fra Tromsø, er spådd å bli en fremtidig sentral Ap-profil fra nord. Det samme gjelder Sandra Tønne og Simon Johnsen i Nordland, og Agnethe Masternes Hanssen fra Finnmark.

De unge talentene har uten tvil stort engasjement. Om de har en politikk som vil appellere til velgerne, er en helt annen sak.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse