Annonse
GODE RELASJONER: Ordfører i Senja, Tom-Rune Eliseussen (Sp), ordfører i Harstad Kari-Anne Opsahl (Ap) og ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen (Ap). Foto: Thomas Birkeland, Tromsø kommune

Sterkere sammen enn hver for seg

Onsdag møttes ordførerne og kommunedirektørene i Senja, Harstad og Tromsø for å bygge et enda tettere samarbeid mellom de tre kommunene.

Tema var desentralisering av høgere utdanning i regionen, fiskerihavner og reiseliv.

Dette er et klokt og viktig initiativ. De tre kommunene utgjør til sammen nesten 50 prosent av befolkningen i Troms og Finnmark. På flere områder har kommunene felles kultur, tradisjoner og utfordringer.

Det gjelder ikke minst problemene med finansiering av gode havner som kan sikre levering av fisk, med oppbygging av nye arbeidsplasser. Og det handler om en reiselivsnæring som nå står foran en knalltøff høst og vinter.  At man står sammen om felles strategier for å redde flest mulig arbeidsplasser og utløse mer midler gjennom myndighetenes krisepakker, er en stor fordel.

At Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen viser interesse for denne type samarbeid med regionen, er oppløftende. Det er dessverre ingen tvil om at Tromsø ofte har slitt med å bygge allianser i eget omland. En storby som er seg selv nok, får ingen venner. 

At de tre ordførerne har funnet tonen, er selvfølgelig viktig. Men man kommer ingen vei dersom ikke dette er forankret i egne organisasjoner. Ulike evalueringer av regionalt utviklingsarbeid peker ofte på manglende konkretisering og forankring i kommunestyrene i den enkelte kommune som en tydelig utfordring. En annen gjenganger er at man ikke klarer å definere hvem som er viktige aktører i næringslivet, og at disse ikke blir inkludert.

Når de tre ordførerne møttes i Tromsø, ble også forholdet til den nye Troms og Finnmark fylkeskommune berørt. Den kroniske underfinansieringen av fiskerihavner – som fylkene har fått ansvaret for - er en stor akilleshæl.  En annen er fylkeskommunens rolle under den pågående Covid 19-pandemien. Reiselivssjefen i Tromsø, som orienterte kommune-toppene om den kritiske situasjonen for næringen, beskrev fylkeskommunen som «helt fraværende».

Det er ganske beklagelig med slike vitnesbyrd om situasjonen fylkespolitikerne har satt seg selv i.  Det nytter ikke bare å sende avskyresolusjoner til myndighetene i Oslo. Andre fylker har håndtert korona-situasjonen langt bedre og spilte en aktiv rolle overfor bedriftene. Ikke minst i nabofylket Nordland.

Med det enøyde fokuset på reversering av sammenslåingen mellom Troms og Finnmark, har man i praksis avskiltet seg selv som troverdig regional utviklingsaktør.  Det meste peker i retning av at kommunene i flere år fremover må gjøre den vanskelige jobben alene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse