Annonse
MEDIEPOLITIKK: TV 2 forhandler med staten om ny avtale for kommersiell allmennkringkasting i Norge. Foto: Emil Weatherhead Breistein (NTB scanpix)

Still krav til TV 2!

Det må stilles tydelige og målrettede krav til TV 2 dersom norske skattepenger skal brukes på kanalen, mener Nordlys.

Det er ikke mulig å kontrollere om TV 2 oppfyller allmennkringkasterkravet utenfor Oslo, skriver Bergens Tidende i dag.

Ifølge avisen nekter TV 2 å vise fram dokumentasjon på kravet om at hovedredaksjon og nyhetsredaksjon skal være lokalisert utenfor Oslo, er oppfylt.

I dag er mesteparten av TV 2s ledergruppe plassert i Oslo, dit også store deler av nyhetsavdelingen og øvrige ressurser gradvis er flyttet. Dermed er det skapt berettiget tvil om de redaksjonelle beslutningene blir tatt i Bergen.

Samtidig har det blitt kjent at to ledere i TV2s eierskap i fjor innkasserte vanvittige 45 millioner kroner i lønn og pensjon.

Disse sakene kommer på et meget ubeleilig tidspunkt for et kommersielt mediehus som ønsker å nyte godt av regjeringens gunstige allmennkringkasteravtale, der 135 millioner kroner i årlig støtte fra staten ligger i potten. Avtalen skal gjelde i minst fem år.

TV 2 hadde i fjor et meget godt økonomisk år med et overskudd på over 300 millioner kroner grunnet økte reklameinntekter og brukerbetaling.

Samtidig har TV2 foretatt kraftige nedbemanninger, der over 170 medarbeidere har måttet slutte, noe som åpenbart både har svekket nyhetsprofilen og kanalens tilstedeværelse rundt omkring i landet. Kontorene i Tromsø, Trondheim, Stavanger og Kristiansand har blitt halvert.

I Nord-Norge er det nå kun to medarbeidere som dekker et område som tilsvarer nær 40 prosent av Norges landareal. Det er ikke godt nok fra TV 2, dersom man tar mål av seg til å være en viktig samfunnsaktør.

I en utsatt konkurransesituasjon er det nok nødvendig for TV 2 å finne frem til allianser med aktører med finansielle muskler, dersom kanalen skal kunne ha en sjanse mot internasjonale aktører som for eksempel Netflix.

Men norske politikere er usedvanlig naive dersom de stoler på danske Egmonts gode vilje og ord.

Det som må ligge til grunn, er at TV 2 er et instrument som skal bidra med reellt mangfold i det norske medielandskapet. Kanalens fremste kjennetegn har vært å fortelle historier fra hele Norge, til hele landet.

Dersom det skal være noen som helst mening i statsstøtte, må regjering og storting stille tydelige krav om styrket tilstedeværelse og rapportering fra hele Norge.

Da må skapet settes på plass, med bestemte og målrettede forutsetninger for at fellesskapets penger skal brukes på TV 2.

Det er viktig for Norge at TV 2 har et tydelig ståsted med lederskap og hovedredaksjoner i Bergen. Det gir et annet blikk enn hovedstadsperspektivet. 

Dersom det gis aksept for det motsatte, vil en avtale med staten fremstå som milde gaver fra norske skattebetalere til et dansk eierselskap som har åtte milliarder kroner i egenkapital.

Det er vanskelig å se noen grunn til at statskassen skal bli en melkeku for TV 2s styrtrike danske eiere. Et TV 2 som ikke er i stand til å styrke sin tilstedeværelse utenfor Oslo, fortjener ikke flere hundre millioner i støtte fra norske skattebetalere.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse