Annonse
En sammenslåing av Nordland og Troms vil etter all sannsynlighet innebære at Bodø (bildet) mister statusen som fylkeshovedstad, og Nordland vil ende opp som periferi i periferien, skriver de tre toppkandidatene for Rødt i Nordland. Foto: Tom Melby, Avisa Nordland

Stopp sentraliseringa- nei til fylkessammenslåing!

Fylkesrådsleder i Nordland fra Arbeiderpartiet, Tomas Norvoll, stod for en gedigen helomvending da han mandag 05.12 gikk ut med nyheten om at fylkesrådet vil jobbe for en sammenslåing mellom Nordland og Troms.

Å tro at Sanner egentlig mener "nordnorsk sjølråderett- og folket skal eie havet" når han rigger kommuner og fylkeskommuner for privatisering, er vel naivt.

Dette gjorde han med støtte fra SV og KrF. Dermed har disse partiene forlatt tidligere argumentasjon om at Nordland som eget fylke har størrelse og kvaliteter mer enn nok til å fortsette som før. Når sterke kapitalinteresser og NHO applauderer for enhver sentralisering og maktkonsentrasjon, er det fordi sentralisering og svekkelse av folkelig innflytelse gir disse kreftene større handlingsrom. 

I uttalelsen er det påfallende at det ikke sies noe om hva slags gevinst Norvoll med samarbeidspartnere ser for seg at Nordland vil få ut av ei sammenslåing med Troms. Men utspill fra SVs gruppeleder Jøsevold tyder på at fylkesrådet ikke har skjønt hva sentraliseringsreformen går ut på.  

Å tro at Sanner egentlig mener «nordnorsk sjølråderett - og folket skal eie havet» når han rigger kommuner og fylkeskommuner for privatisering, er vel naivt. For det er jo nettopp dette som er selve drivkrafta for det som ved første øyekast kan se ut som en innholdsløs sammenslåingsreform; NHO sitt ønske om store og robuste enheter som effektivt kan konkurranseutsette, privatisere, og selge ut våre velferdstjenester og naturressurser.  Regjeringa har ikke gitt oss noen grunn til å tro at ei sammenslåing vil gi landsdelen styring over flere oppgaver og mer innflytelse, snarere tvert imot.

En sammenslåing av Nordland og Troms vil etter all sannsynlighet innebære at Bodø mister statusen som fylkeshovedstad, og Nordland vil ende opp som periferi i periferien. Med en reisevei med bil på omkring 15 timer fra sørfylket til Tromsø er avstanden så stor at en like gjerne kunne blitt en del av Akershus fylke. Vi savner også en god forklaring på hvorfor én fylkeshovedstad istedenfor to, og halvering av antallet folkevalgte, skal gi landsdelen en sterkere stemme. 

I Rødt mener vi at nærhet mellom folk og politikere er avgjørende for et velfungerende lokaldemokrati. Vi er overrasket over at fylkesrådet, med unntak av SP, ikke er mer kritisk til en reform lansert av den mest distriktsfiendtlige regjeringen Norge har hatt.

Dagen etter at fylkesrådslederen lanserte sin snuoperasjon fikk han svar på tiltale. Bare 15 % støtter en sammenslåing med Troms. Det er også et klart flertall i Troms mot sammenslåing og det samme i Finnmark. Det betyr at folk i Nord Norge avviser denne sentraliseringsreformen.

Med Rødt på Stortinget vil Nord- Norge bli representert med en klar stemme mot sentralisering og ressursran, og for utvikling på fylkets og landsdelens premisser.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse