Annonse
UIT-VENN: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte studenter og ansatte ved Uit på torsdag. Foto: Guro Kristoffersen Lysnes/Nordlys

UiT som motor i nord

Det er betryggende at Ap-lederen så tydelig anerkjenner UiTs rolle som motor i nord.

Støre har en forståelse av UiTs rolle

Da partileder Jonas Gahr Støre torsdag gjestet Tromsø, gjentok han at UiT er det universitetet i Norge han har sterkest tilknytning til. Så er han også tidligere utnevnt til æresdoktor ved UiT.

Tre av hans tidligere nordområdetaler er holdt på samme sted, i Tromsø. Og selv om nordområdene i nasjonal politikk gradvis har endret fokus, og vi står overfor et annet internasjonalt kart nå enn i 2005, har Støre uten tvil et like sterkt eierskap til saksfeltet. Nordområdene er et av hans politiske hjertebarn.

At UiT som institusjon står sterkt i bevisstheten til ledende politikere er viktig for landsdelen. UiT er med sine campus i Tromsø, Alta, Narvik, Harstad og på Svalbard det store navnet for kunnskapsproduksjon i nord. Det er viktig for Norge med et sterkt breddeuniversitet i nord.  Forhåpentligvis kan også UiT med sin erfaring bidra til å styrke desentralisert utdanning i Nord-Norge, slik at flere enn i dag kan få ta fagutdanning der man bor.

UiT har som ambisjon å bli den sentrale leverandøren av kunnskap knyttet til klimaendringer og det grønne skiftet i nordområdene. Det handler både om å utvikle nye næringer i et samspill med et mer klimavennlig samfunn. Men også om hvordan menneskene i nord kan tilpasse seg klimaendringene, både de vi allerede ser og de vi vet vil komme.

Støre understreket på UiT at det er viktig at premissene på disse områdene kommer fra nord. Desto mer av de fremtidige klimatiltakene som er basert på definisjonsmakt og kunnskap med røtter i nord, desto bedre. Det kan bidra til å dempe polarisering i en tid der det er behov for samlende politikk på klimafeltet.

UiT ønsker å forankre denne nye satsingen i en tverrfaglig tradisjon. Dersom felleskapet skal investere i forskning, må det være basert på høy  vitenskapelig kvalitet. Det vil for eksempel si at samfunnsvitenskap, teknologi, helsefag og naturvitenskap ved UiT-campusene arbeider bredt sammen for å utforske løsninger.

Støres budskap på UiT må sees i lys av at han meget vel kan være landets statsminister fra høsten til neste år.  Da er det betryggende at Ap-lederen fremdeles har en bred forståelse av UiTs rolle og funksjon i nord.

UiT er et av de aller viktigste redskapene for å styrke bosetting og attraktivitet i nord. Det som er bra for UiT, er bra for Nord-Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse