Annonse
ASYLFORLIK: Ap-leder Jonas Gahr Støre har nettopp inngått et bredt asylforlik på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Støre blir utfordret

Hvis det er én kvalitet ved politikken som velgerne etterspør i urolige tider, så er det fasthet.

Stoltenberg hadde en kontroll over sitt parti og sin stortingsgruppe som den nåværende ledelsen synes å mangle.

Asylkrisen har blitt Ap-krise. Partileder Jonas Gahr Støre må i disse dager svelge den dårligste meningsmålingen i sin tid som partileder.

På denne tiden i fjor kunne Støre bade i en oppslutning på over 42 prosent. I målingen som DN publiserte denne uken har Ap falt som en stein ned på 32-tallet.

Sammen med eget partis bratte nedtur, må Ap-ledelsen bivåne det ubehagelige faktum at Frp har plassert seg stabilt på over 17 prosents oppslutning, etter at de for under et år siden vaket under 10-prosenten. 

Og det er verre enn som så. I en annen, ny måling gjort av InFact for VG svarer fattigslige 8,6 prosent at Jonas Gahr Støre har håndtert krisen «svært godt», mens 12,5 prosent mener han har håndtert den «godt».

Til sammenligning har 22,7 prosent av velgerne svart at innvandringsminister Sylvi Listhaug har håndtert krisen «svært godt», mens 9,8 prosent svarer at hun har håndtert den «godt».

Statsminister Erna Solberg får karakteren «svært godt» av 15,8 prosent, og 16,8 prosent svarer «godt». Det er tall som må svi for Ap-ledelsen.

Svien for partiets toppledelse ble nok ikke mindre da partimusene kastet seg ut i vill dans mens katta var ute et lite øyeblikk. Mens partileder Støre deltok på World Economic Forum i Davos og nestleder Trond Giske holdt foredrag på Stord, ble det trommet sammen et rabaldergruppemøte i Stortingets kinosal.

Her skal det ifølge kilder VG har snakket med gått ganske hardt for seg. En rekke Ap-representanter skal ha forlangt at partiledelsen måtte ta avstand fra Sylvi Listhaugs råkjør i flyktningpolitikken. Frustrasjon over uttalelser fra både Giske og Støre skal også ha blitt luftet av flere.

Gruppemøtet må ha fortont seg som et regelrett opprør mot partiledelsens håndtering av flyktningpolitikken og et krav om å trekke Aps støtte til en rekke av regjeringens innstrammingsforslag. 

Et slikt møte reiser flere spørsmål rundt Ap-toppenes autoritet i egen organisasjon og hva slags kontroll de har over partiets venstrefløy.

Det var denne fløyen, der bl.a. AUF spiller en sentral rolle, som fremtvang landsmøtevedtaket om å ta imot 10 000 kvoteflyktninger. Det kan synes som om dette var første skritt for å undergrave den nye Ap-ledelsens autoritet. Nå fortsetter det interne opprøret.

Det bemerkelsesverdige med denne situasjonen er at slike rivninger knapt forekom med Jens Stoltenberg som partileder.

I hans tid som statsminister førte Norge en ganske så restriktiv asylpolitikk i en situasjon det trykket på asylinstituttet ikke var i nærheten av dagens dramatiske situasjon. Til tross for noe kritikk fra venstresiden hadde politikken solid nok støtte innad i Ap.

Stoltenberg hadde en kontroll over sitt parti og sin stortingsgruppe som den nåværende ledelsen synes å mangle.

Jonas Gahr Støres jobb nr. 1 nå er å samle partiet om en omforent asylpolitikk i tiden som kommer. Hans lederskap vil bli bedømt ut fra om han lykkes med dette.

For Aps egen skyld bør nok partiet i dette arbeidet basere seg mer på den kunnskapen som Brochmann-utvalget har presentert, enn på venstresidens litt luftige spontaniteter.

Hvis det er én kvalitet ved politikken som velgerne etterspør i urolige tider, så er det fasthet. Det som kan oppfattes som vingling og utydelighet duger ikke.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse