Annonse

"Tenk Tromsø" – en usunn og kostbar trafikkspiral

“Store bompengefinansierte proskjekter kan bli utsatt” – dette er overskriften på en nyhet - og det beste ville vært om store dyre vegprosjekter hadde blitt skrinlagt for heller å bruke noen av pengene på gratis bybuss.

Synd at man er så opptatt av å tenke hvordan man kan skaffe penger fra bilister til å bygge mer vei for å få flere biler og dermed mer forurensning, mer trafikk og sikkert også mer penger.

“Tenk Tromsø” tenker på mye, men det kan virke som det tenkes for mye på hvordan man kan skaffe penger og ikke hvilke tiltak som gagner Tromsø best.

Dersom gratis bybuss hadde redusert biltrafikken så mye at behovet for dyre vegprosjekter hadde blitt borte, så ville det også ført til mindre forurensning og mindre vegvedlikehold.

Gratis bybuss, renere luft, lettere fremkommelighet på veiene ville vært noe man kunne brukt i markedsføringen av Tromsø på positiv måte.

Bruk av drivstoffavgift i istedenfor bompenger vil bli mye mere rettferdig - pluss at de som velger miljøbevisste alternativer som buss og forurensningsfrie biler uten fossilt drivstoff ville blitt “premiert”.

Skulle ønske at Tenk Tromsø kan tenke litt mere “kreativt”. Å utvide Stakkevollveien er helt unødvendig bruk av penger. Trafikken på Stakkevollvegen vil nok også bli såpass redusert med gratis bybuss, at behovet opphører.

Dessuten kan man tenke en løsning hvor man f.eks. enveiskjører Dramsvegen nordover fra Sommerfeldsgata til Veslefikkvegen. Dette vil føre til mye bedre fremkommelig het for både buss, biler, syklister og forgjengere.

Man kan også enveiskjøre Stakkevollvegen sørover fra Terjevika til Hansjordnesbukta og bruke eksisterende vei til å gjøre en side for busser og den andre for biler. I tillegg har man tunellen fra Hansjordnesbukta til Terjevika som går i begge retninger.

Synd at man er så opptatt av å tenke hvordan man kan skaffe penger fra bilister til å bygge mer vei for å få flere biler og dermed mer forurensning, mer trafikk og sikkert også mer penger. Det virker som å være en usunn og kostbar spiral det legges opp til.

De foreslåtte plasseringene av bomstasjoner er også veldig urettferdig - noen blir å bidra mye mere enn andre. Noen kan til og med bli så heldig at dem bare kjører innenfor en sone (spesielt sone 1) og dermed ikke bidra i det hele tatt.

Håper neste lokalvalg kan tenke nytt og ha fokus på det som er viktig for innbyggere og miljøet. For meg er det mye bedre med kollektivtilbud (gratis bybuss), mindre forurensning (støv og gass), bedre fremkommelighet for bilister som må bruke bil, rettferdig finansieringssystem (drivstoffavgift og ikke bompenger) - og redusert behov for veivedlikehold pga. mindre slitasje.

Dette var noen tanker fra meg som Tenk Tromsø fritt kan bruke.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse