Annonse
Gruppeleder Jarle Heitmann og bystyregruppa i Tromsø Arbeiderparti har fredag kveld sagt nei til det store reiselivsanlegget Arctic Center i Tromsø.

Et parti som ikke er til å kjenne igjen

Arbeiderpartiet har gjort et vedtak som kan få store konsekvenser både for partiet selv og for Tromsø.

Med syv mot en stemme sa Arbeiderpartiets kommunestyregruppe fredag kveld nei til utbygging av reiselivsanlegget Arctic Center, en planlagt milliard-investering drøye to mil fra bykjernen.

Hvordan ville de gamle samfunnsbyggerne i partiet, de som var med på å skape det moderne Tromsø, ha forklart dette? For eksempel en Helge Jacobsen. Kanskje de hadde spurt hva Arbeiderpartiet har endt opp som, og hva partiet i dag mener vi skal leve av.

Tromsø Arbeiderparti sin kommunestyregruppe ble ved sist valg betydelig mindre. Etter å ha gjort det dårligste valget i byen etter annen verdenskrig. Noe av forklaringen er at partiet likner stadig mer på Rødt, men mest på SV. Men at orginalen er bedre enn kopien.

Kommunestyregruppen består i dag av folk som enten er AUF’ere,  som nylig har vært AUF’ere,  og av noen få voksne som ser ut til å skulle ønske de fortsatt var det. Sammen gjennomfører de nå et hamskifte i partiets profil, som Tromsø-politikken ikke har sett maken til.

I behandlingen av saken har ordføreren selv vært inhabil på grunn av sine eierinteresser, og lokallagslederen på grunn av sitt vennskap med ordføreren.

Begge deler har økt sjansene for at Arbeiderpartiet, som tidligere har signalisert klar støtte til prosjektet, har snudd. Blant pådriverne for et nei til reiselivsanlegget, har vært tidligere stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen.

Nå har Ap kanskje avgjort saken. Da sier kommunen nei til det lenge planlagte reiselivsanlegget, i en tid der Tromsø er en av 10  kommuner i Nord-Norge med høyest arbeidsledighet. Nettopp reiselivsnæringen er bransjen som er hardest rammet.  Der er 1500 personer nå permitterte.

Som by rammes Tromsø dobbelt av korona-krisen. Reiselivsbransjen sliter – turistene uteblir,  og kommunen har tapt store inntekter fra reiselivsnæringen.

Konsekvensene er alvorlige fordi  reiselivet er viktigere i Tromsø enn i landet som helhet. Men Ap ber de som står bak Arctic Center,  om å pakke sammen.

Spørsmålet er hvilket signal det sender. Sannsynligheten er stor for at det blir fanget opp blant investorer i inn- og utland. De vil i stedet søke til andre byer.

Så vil alarmen gå hos nasjonale myndigheter, for eksempel Avinor. Nettopp reiseliv har jo vært hovedbegrunnelsen for å øke kapasiteten ved lufthavnen. Nå kan noen forsøke å spørre statens selskap hvorfor de skal bruke over en milliard på ny flyplassterminal i en by som sier nei til å være vertskap for et stort reiselivsanlegg.

Et selskap som nå leter etter prosjekter for å spare penger etter svikten i flytrafikken. 

I praksis har Tromsø Arbeiderparti i dag sendt et stort brev til Avinor og eierne i Samferdselsdepartementet: «Stopp utbyggingen av terminalen i Tromsø.  Bruk heller pengene et annet sted i Norge. Hilsen Tromsø Arbeiderparti.»

Håndteringen av Arctic Center, og utfallet, forteller om et dramatisk hamskifte i et parti som ikke er til å kjenne igjen.  Og det forteller mye om Tromsø som by. Og en hel del om hva man vil at Tromsø skal være.

Som by har Tromsø vært vant til at det meste kommer rekende på ei fjøl og at byen vokser. Men Tromsø øker ikke lengre automatisk med 1000 nye innbyggere i året.

Derfor vil mange stille spørsmål ved hvordan Arbeiderpartiet, midt i en dramatisk krise med skyhøy arbeidsledighet, kan si nei til en stor investering som er gryteklar og kunne fått folk i arbeid.

En av konsekvensene av korona-krisen er at Staten ikke noe sted i landet automatisk vil stå klar med penger lenger. Og de som sier nei til å skape ting selv, som Tromsø, er de som blir stående sist i køen.

Tromsø kan være i ferd med å skyte seg selv i foten igjen. Og det var Arbeiderpartiet som ledet an da det skjedde.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse