Annonse
GIR SEG IKKE: Trond Giske er innstilt som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti. Her fra Balsfjord under kommunevalgkampen i fjor. Foto: Eskil Mehren/Nordlys

Begeret er fullt

Et parti som strever under 25 prosent på meningsmålingene, har ikke råd til mer bråk om Giske.

Striden rundt Trond Giske har svekket Jonas Gahr Støres lederskap i partiet. Og bråket fortsetter selv etter at en enstemmig valgkomite i Trøndelag Arbeiderparti har innstilt Trond Giske som ny fylkesleder. Dermed får han også fast plass i landsstyret. Det skjer etter at stort flertall av kommunepartiene i Trøndelag ønsket Giske som leder i fylkespartiet.

Partiledelsen hadde ingen mulighet til å foreta seg noe. Kanskje har valgkomiteen i Trøndelag snudd alle steiner og til slutt lagt til grunn at fylkesårsmøtet uansett ville ha valgt Giske med stort flertall. På et partiarrangement i Tromsø tirsdag kveld med alle Aps ledende folk i nord tilstede, og i omgivelser hvor han har full støtte, varslet Støre at han har fått nok av hele saken. På det kommende landsstyremøtet i september vil Støre gi klar beskjed om at han forlanger at Ap må bli et samlet lag. Enten er dere med oss, eller så er dere mot oss, spissformulerte Støre, og fortsatte: vi er ikke i dette partiet som enkeltsmanns- eller enkeltkvinneprosjekter, vi er her som en bevegelse som er større enn oss selv.

Det er sterke ord. Det Støre omsider gir beskjed om er følgende: Dersom Ap fortsetter nedover denne veien, er det hans egne som torpederer hans lederskap. Det vil være hans eget parti som bygger aktivt opp under fortellingen som Høyres strateger skaper, om et parti som er uenig med seg selv og ikke kan styre landet. 

Og i partiorganisasjonen i store deler av landet er det en økende uro for at den vedvarende støyen rundt Giske-komplekset skal føre til at Ap må fortsette ørkenvandringen utenfor regjeringskontorene. For et maktparti er det kritisk å vinne i 2021 etter åtte år i opposisjon. Følgene av å ikke vinne, kan bli dramatiske for det gamle styringspartiet. Men i partilagene i Nord-Norge er det økende irritasjon og misnøye med at konfliktene fortsetter, og at dette skygger for fokus på politiske løsninger.

At Trond Giske er kontroversiell, er det ingen tvil om. I møtet med unge kvinner opptrådte han på en måte som er belastende, og det er liten tvil om at han ikke har levert gode bidrag til partikulturen.

Men realiteten er at partiet, etter en intern behandling av varslene mot ham, både har gitt ham den strengeste reaksjonen noen nasjonal politiker har fått, og etterpå konkludert med at det ikke er noe i veien for at han kan gjenoppta sitt politiske arbeid og gjenvinne tillit. Den muligheten har Giske benyttet seg av, basert på tillit i sitt eget fylkeslag.  I Arbeiderpartiet må man nå velge om man skal la Giske-saken få overskygge alt annet, og i verste fall stenge veien for et regjeringsskifte.

Å forsone seg med at Giske fortsatt kommer til å spille en rolle i norsk politikk, er jo ikke det samme som en aksept for hans kritikkverdige oppførsel. Ingen tror vel heller i dag at Støre vil gi ham en statsrådspost. Men Giske kan være en representant for en type folkelig populisme som Støre er helt avhengig av for å erobre makten.  Partiet vinner i alle fall ikke stortingsvalg om ledelsen skulle ligge i åpen krig med sitt største fylkeslag.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse